Romania, ultima in UE ca investitie in cercetarea de noi medicamente

Autor: Razvan Muresan Postat la 26 mai 2011 23 afişări

Romania se afla pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste investitiile in cercetarea si dezvoltarea de noi medicamente, cu o medie de cinci euro per capita.

"Raportul realizat pentru Parlamentul European semnaleaza ca in tarile mai dezvoltate ale Uniunii exista o problema de echilibru intre incurajarea inovatiei si limitarea cresterii costurilor de sanatate. Astfel, industria farmaceutica este identificata ca fiind unul dintre cei mai mari si mai importanti investitori in cercetare si dezvoltare din Europa, cu peste 600 000 de angajati de inalta calificare si peste 26 miliarde de euro investiti anual, fiind una dintre industriile care aduc cea mai mare valoare adaugata economiei europene. Pe de alta parte, statele membre se confrunta, pe fondul cresterii deficitului demografic, cu o crestere exponentiala a costurilor de tratament, fapt care, mai spune raportul, implica necesitatea unei mai bune prioritizari a politicilor de sanatate", spune Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Primele trei tari din UE unde se investesc cei mai multi bani pentru cercetarea si dezvoltarea de medicamente sunt: Danemarca (190 de euro per capita), Belgia (170 de euro per capita) si Suedia (80 de euro per capita). La polul opus, alaturi de Romania, se afla Portugalia (15 euro per capita) si Grecia (17 euro per capita).

Din totalul medicamentelor cu prescriptie, cota de piata a medicamentelor generice in anul 2010 este de 64% in volum si 24,2% in valoare, in timp ce medicamentele originale au inregistrat anul trecut 36% volum si o valoare de 74%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farmaceutice,
medic,
investitie,
cercetare,
produse
/actualitate/romania-ultima-in-ue-ca-investitie-in-cercetarea-de-noi-medicamente-8287150
8287150
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.