România şi Bulgaria, probleme pe drumul spre Schengen

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 iulie 2012 45 afişări

Valul de proteste de la Bruxelles faţă de acţiunile USL l-a făcut pe ministrul justiţiei, Titus Corlăţean, să admită că se aşteaptă ca în raportul din 18 iulie, CE să menţină monitorizarea prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Ridicarea MCV în această vară era văzută drept o premisă favorabilă pentru aderarea la spaţiul Schengen, care va fi discutată de miniştrii europeni în septembrie atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria.

Oficialii de la Sofia se aşteaptă şi ei la veşti proaste, după ce Consiliul Judiciar Suprem din Bulgaria a dat afară o judecătoare care exprimase critici la adresa politizării instituţiei de către oamenii actualului premier Boiko Borisov.

Scandalul proaspăt reaprins între politic şi justiţie îl continuă pe cel din 2010, când au apărut într-un tabloid de la Sofia înregistrări telefonice, atribuite serviciilor secrete, cu Borisov cerând şefului vămii protecţie pentru un om de afaceri bănuit de afaceri necurate. Era vorba de Mihail Mihov, şeful Federaţiei de Baschet şi proprietarul a trei fabrici de bere, al unui hotel şi al unui lanţ de magazine. În martie 2011, Mihov a fost găsit mort într-o cameră de hotel.

Borisov a confirmat în această săptămână, într-o întâlnire cu doi bloggeri bulgari, că înregistrările apărute în 2010 în presă erau autentice, adăugând că a fost solicitat de preşedintele de atunci al ţării, Gheorghi Părvanov, să intervină în favoarea lui Mihov pe lângă şeful vămilor. Aceasta a generat noi apeluri către procurorul general de a deschide investigaţii în privinţa abuzului de putere comis de Borisov şi Părvanov în cazul Mihov.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
Schengen,
MCV,
raport,
CE,
Bulgaria,
Corlatean,
Borisov,
scandal,
justitie
/actualitate/romania-si-bulgaria-probleme-pe-drumul-spre-schengen-9863032
9863032
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.