România şi alte cinci state membre UE au pregătit o echipă de specialişti care să ajute Ucraina să lupte împotriva atacurilor cibernetice

Autor: Alexandra Cepăreanu Postat la 26 februarie 2022 35 afişări

România şi alte cinci state membre UE au pregătit o echipă de specialişti care să ajute Ucraina să lupte împotriva atacurilor cibernetice

Uniunea Europeană pregăteşte o echipă de experţi în securitate cibernetică, din şase ţări— Croaţia, Estonia, Lituania, Olanda, Polonia şi România - pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva atacurilor cibernetice din Rusia, au declarat oficialii pentru publicaţia Politico.

„Cele şase state membre au luat decizia de a activa echipa de experţi”, a spus Margiris Abukevičius, viceministru la Ministerul Apărării Naţionale din Lituania.

El a adăugat că oficialii europeni vor stabili detaliile împreună cu Ucraina cu privire la câţi experţi vor face parte din această operaţiune.

„Trimiterea echipei de securitate cibernetică în Ucraina este o opţiune pe care o luăm în considerare”, a mai spus Abukevičius.

De asemenea, echipa de specialişti ar putea fi compusă din aproximativ 10 oficiali experţi în securitate cibernetică, din şase ţări europene. Echipa se înscrie în programul UE de cooperare în domeniul apărării PESCO, potrivit sursei citate.

Mobilizarea celor şase state membre UE şi crearea echipei de experţi în securitate au avut loc după ce serviciile ucrainene de securitate cibernetică au făcut anunţuri legate de atacuri şi ameninţări cibernetice, pe fondul conflictului cu Rusia.

„Pe 18 februarie, guvernul ucrainean a cerut sprijinul UE pentru oficialii cibernetici, într-o scrisoare adresată liderilor UE, văzută de POLITICO”, scrie publicaţia.

Ministrul de Externe al Kievului, Dmytro Kuleba a mai solicitat de la Uniunea Europeană „echipamente tehnice şi software suplimentare pentru consolidarea infrastructurii de securitate cibernetică”.

Ucraina s-a confruntat cu un val de atacuri cibernetice majore în ultimii ani, dintre care multe au fost atribuite serviciilor de securitate ruseşti, de către oficiali ucraineni şi occidentali.

„Ţara a suferit atacuri asupra alegerilor în 2014 şi asupra reţelelor de energie în 2015 şi 2016. A epicentrul unui focar global de malware cunoscut sub numele de „NotPetya” care s-a răspândit rapid în întreaga lume, paralizând multinaţionale precum gigantul danez de transport maritim Maersk. , gigantul logistic FedEx, compania farmaceutică Merck şi alţii”, arată sursa citată anterior.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ucraina,
specialisti,
securitate,
atacuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.