România este statul UE cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB. Cum pot ajuta asigurările private de sănătate la îmbunătăţirea sistemului sanitar

Postat la 18 septembrie 2013 275 afişări

Pentru că sistemul sanitar din România este unul subfinanţat, ministerul Sănătăţii pregăteşte un proiect de lege. Prin acest act normativ autorităţile vor realiza un pachet de bază, care va conţine o serie de servicii medicale, pe care statul le poate suporta din punct de vedere financiar şi le poate oferi pacienţilor.

România este statul UE cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB. Cum pot ajuta asigurările private de sănătate la îmbunătăţirea sistemului sanitar

Restul serviciilor medicale vor fi acoperite de asigurările complementare, dar şi de cele suplimentare, în funcţie de serviciile medicale de care are nevoie sau pe care le doreşte pacientul.

Între cele două tipuri de asigurări de sănătate există o linie foarte fină, explică Theodor Alexandrescu, preşedinte Metropolitan Life. „În momentul de faţă, practic, toate afecţiunile sunt acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, prin contractul cadru.

În viitor, prin introducerea noului pachet de bază numărul serviciilor medicale la care are acces toată lumea va fi restrâns. De exemplu, pachetul de bază poate fi restrâns la 30% din numărul total de servicii medicale. Restul de 70% poate fi inclus în pachetul complementar.

Ce este în plus, printre care se numără operaţiile estetice de înfrumuseţare, poate fi cuprins într-o asigurare privată suplimentară”, a explicat Theodor Alexandrescu.

omânia este statul UE cu cele mai mici cheltuieli pentru sănătate din PIB, acestea ajungând - de la 5,6% din PIB în 2009, faţă de media UE de 9,9% - la doar 3,7% în 2011, finanţarea fiind la două treimi din minimul necesar, potrivit unui studiu dat publicităţii joi.

Studiul realizat de ExpertForum (EFOR), împreună cu Local American Working Group (LAWG), arată că, în lipsa unor resurse suplimentare, sistemul de sănătate românesc nu poate oferi pacienţilor calitate şi acces mai bun la servicii.

În România, din totalul resurselor alocate Sănătăţii, 80% sunt publice, iar 20%, private. În privinţa celor publice, cele mai multe (85%) sunt administrate de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. În 2011, acestea au atins valoarea de 17,8 miliarde lei, se mai precizează în cercetare.

Acest material face parte din campania “Sănătatea-i cel mai bun prieten”, susţinută de Metropolitan Life.

Urmăreşte campania şi pe Facebook.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romania-este-statul-ue-cu-cele-mai-mici-cheltuieli-pentru-sanatate-din-pib-cum-pot-ajuta-asigurarile-private-de-sanatate-la-imbunatatirea-sistemului-sanitar-11351501
11351501
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.