Roche anunta un nou mod de depistare a cancerului de col uterin

Postat la 11 decembrie 2012 80 afişări

Compania farmaceutica Roche, numarul doi pe piata locala, anunta extinderea indicatiei europene a testului cobas® 4800 HPV pentru screening-ul primar de cancer de col uterin Extinderea inseamna ca citologia Babes-Papanicolau nu mai este necesara ca test concomitent sau prealabil in tarile care accepta marca CE.

Infectia persistenta cu virusul Papilloma uman reprezinta principala cauza a cancerului de col uterin la femei. Genotipurile HPV16 si 18 sunt responsabile pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin.

"Testarea HPV este o metoda de screening mai sensibila comparativ cu citologia Babes-Papanicolau. In timp ce testarea Pap se axeaza pe vizualizarea la microscop a celulelor anormale, testarea HPV identifica prezenta ADN HPV. Multe femei pot avea o infectie cu HPV dar asta nu inseamna ca au cancer de col uterin. De aceee este foarte importanta identificarea femeilor care prezinta un risc de a dezvolta cancer de col uterin, scutindu-le in acelasi timp pe celelalte femei de interventii medicale posibil inutile." afirma Eduardo Franco, director al diviziei de epidemiologie a cancerului la Universitatea McGill, Montreal, Canada

Acest test se realizeaza din celule cervicale recoltate in mediu lichid si este disponibil in Romania prin intermediul a doua laboratoare private, Regina Maria si Synevo.

In mod curent, testarea ADN a HPV se utilizeaza ca test complementar sau de confirmare in cazul in care rezultatul citologic obtinut prin metoda Pap, este anormal sau la limita. Desi testul de screening Papanicolau a scazut in mod semnificativ incidenta cancerului de col uterin in ultimii zeci de ani, el prezinta anumite limitari datorita sensibilitatii scazute si a subiectivitatii interpretarii rezultatelor.

Conform Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului, in Romania anual peste 3.400 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin iar 2.000 mor de acest cancer, Romania ocupand locul 1 in Europa in ceea ce priveste incidenta cancerului de col uterin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
farma,
depistare,
cancer,
col uterin,
roche
/actualitate/roche-anunta-un-nou-mod-de-depistare-a-cancerului-de-col-uterin-10385366
10385366
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.