Roata economiei globale se întoarce din nou în avantajul ţărilor dezvoltate

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 13 octombrie 2013 149 afişări

Ţările zonei euro nu vor mai fi silite la acelaşi efort de ajustare fiscală ca până acum, ceea ce va contribui treptat la inversarea tendinţelor creşterii economice globale, dominate până acum de economiile emergente, arată UniCredit într-o analiză cu perspectivă până în 2015, care susţine teza că ţările dezvoltate vor deveni din nou motorul creşterii globale.

Roata economiei globale se întoarce din nou în avantajul ţărilor dezvoltate

Revigorarea creşterii în SUA şi în zona euro ar urma să vină însă cu riscul unor dobânzi mai mari, după ani de zile în care costurile împrumuturilor pentru state nu au încetat să scadă, ca efect al injecţiilor de lichiditate ale băncilor centrale pe piaţă.

Dobânzile mai mari de pe pieţele dezvoltate, la rândul lor, ar urma să determine reorientarea investitorilor dinspre pieţele emergente, după cum arată tendinţa fluxurilor de bani în şi din titluri de stat din ultimele luni. "Se observă o rotaţie a creşterii economice dinspre economiile emergente spre cele dezvoltate, ceea ce înseamnă două consecinţe pentru ţările emergente, inclusiv România: cerere externă mai mare şi costuri financiare mai mari", arată raportul băncii.

Aceste concluzii coincid cu avertismentul lansat recent de Christine Lagarde, directorul general al FMI, care a remarcat că pentru prima oară în ultimii ani, creşterea economică globală a încetat să mai fie condusă în 2013 de economiile emergente. După Lagarde, prioritatea zero pentru aceste economii este acum să evite turbulenţele de piaţă legate de încheierea treptată a programului de relaxare monetară cantitativă al Rezervei Federale a SUA - mai exact, să facă faţă unui exod brutal al capitalurilor, după ce tiparniţa Fed se va fi oprit.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/roata-economiei-globale-se-intoarce-din-nou-in-avantajul-tarilor-dezvoltate-11505245
11505245
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.