RMO la vecini

Postat la 19 septembrie 2006 1 afişăre

UNGARIA: De peste un an, banca centrala nu mai solicita bancilor comerciale constituirea de rezerve pentru depozitele atrase si creditele primite cu scadente mai lungi de doi ani la data inregistrarii in bilanturi. Pentru celelalte categorii de pasive, rata de rezerva este de 5%.

 

POLONIA: Banca centrala a redus din 2003 nivelul RMO cerute bancilor comerciale pana la 3,5%. Rata nu se aplica in cazul fondurilor atrase de la alte banci sau pentru finantari din strainatate atrase la scadente mai lungi de doi ani.

 

CEHIA: Banca centrala a armonizat de mult regimul RMO cu cel aplicat de Banca Centrala Europeana (BCE). De la 11,5% in 1997, nivelul rezervelor a scazut la 2% in 1999 - nivel practicat de BCE. In a doua jumatate a anilor ‘90, banca centrala ceha a ajuns la concluzia ca nivelul "ridicat" al rezervelor minime, precum si neremunerarea acestora au redus competitivitatea bancilor locale. Din iulie 2006, rata este zero pentru depozitele la termen.

 

BCE: Autoritatea monetara europeana solicita bancilor din zona euro rezerve minime reprezentand 2% din pasivele atrase. Rezervele sunt remunerate la niveluri apropiate de dobanzile interbancare pe termen scurt. Banca este preocupata ca sistemul rezervelor minime obligatorii sa nu devina o povara pentru bancile comerciale si nici sa nu afecteze alocarea eficienta a resurselor. Pentru reducerea costurilor administrative legate de managementul unor rezerve atat de scazute, bancilor comerciale li se permite sa deduca 100.000 de euro din nivelul rezervei. Principala functie a sistemului este de stabilizare a ratelor de dobanda pe piata monetara. O a doua functie importanta este determinarea unei cresteri a cererii de refinantare din partea bancilor comerciale catre BCE, ceea ce usureaza influentarea dobanzilor pe piata de catre banca centrala prin operatiuni obisnuite de alimentare cu lichiditati.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RMO la vecini
/actualitate/rmo-la-vecini-1006916
1006916
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.