Riscuri de septembrie

Postat la 06 septembrie 2010 14 afişări

Saptamana trecuta a fost dominata, din punct de vedere economic, nu de efectele remanierii, ci de cele ale toamnei, pur si simplu: dupa vacanta de vara, temerile, speculatiile si zvonurile din primavara se reiau, iar orice potentiala slabiciune iese in evidenta mai puternic pentru investitorii straini.

Primul a fost economistul Kenneth Rogoff de la Harvard, care a apreciat ca este posibil ca valul actual de austeritate bugetara sa faca in urmatorii cativa ani victime in Europa de Est, respectiv Ucraina, Romania sau Ungaria, tinute in picioare doar de acordul cu FMI. Au urmat analistii chestionati de agentiile de presa straine, care au speculat ca Romania va fi silita sa accepte dobanzi mai mari de 7% pentru indatorarea interna de la banci, atat fiindca bancile cer randamente mai mari din cauza neincrederii mai generale fata de Europa de Est, dar si fiindca inflatia creste, iar programul cu FMI e dificil de respectat.

Deocamdata, pietele sunt sensibile la astfel de avertismente de septembrie: Romania a ajuns din nou pe locul 10 si apoi pe 9 in topul zilnic CMA Datavision al tarilor cu cea mai mare probabilitate de intrare in incapacitate de plata, calculat in functie de cotatiile CDS (contracte de asigurare contra riscului de default). Conform datelor CMA (Credit Market Analysis este membra a CME Group, cea mai mare bursa de instrumente derivative), prima de risc pentru datoriile Romaniei, ceruta de investitorii in obligatiuni si alte titluri de stat, ajunsese joi la 373,17 puncte si vineri la 376,84 puncte. Romania ramane insa departe de riscul calculat in iunie, cand s-a aflat pentru prima data in acest top si cand prima de risc era in jur de 410 puncte.

Topul CMA Datavision, actualizat zilnic, este dominat de Venezuela, Grecia si Argentina, considerate cele mai riscante tari din lume. In urma Romaniei se afla Portugalia, iar pe locul al saptelea este Irlanda.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/riscuri-de-septembrie-7102671
7102671
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.