Revolta PROFI: au decis să închidă DEFINITIV un magazin după ce autorităţile au oprit activitatea acestuia pe baza unei bănuieli de infectare cu coronavirus

Autor: Ioana Matei Postat la 10 aprilie 2020 1139 afişări

Revolta PROFI: au decis să închidă DEFINITIV un magazin după ce autorităţile au oprit activitatea acestuia pe  baza unei bănuieli de infectare cu coronavirus

Conducerea companiei Profi a decis, marţi, închiderea definitivă a magazinului PROFI din Păuliş, judeţul Arad, după ce oficialităţi locale au dispus închiderea acestuia timp de 15 zile, pe baza simplei bănuieli neverificate că unul dintre angajaţi ar putea fi purtator de virus Corona, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii companiei.

 „Decizia primăriei Păuliş este arbitrară, fără nicio dovadă şi fără a lua în considerare măsurile ferme pe care toate magazinele PROFI le implementează pentru a preveni răspândirea bolii", a declarat PAWEL MUSIAL, director general PROFI. "Nu înţelegem de ce autorităţile locale nu respectă măsurile bine documentate elaborate de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în consultare cu experţi internaţionali şi români de top şi, în schimb, iau decizii locale neinformate, din cauza cărora afacerile devin inoperabile. Firma noastră respectă legea, aşa că am închis magazinul, dar  pentru a ne proteja angajaţii şi afacerile, am decis să îl închidem definitiv" spun reprezentanţii companiei într-un comunicat de presă.

Apoi, ei subliniază că iau foarte în serios sarcina de a preveni răspândirea bolii, fiind  primul retailer din România care a adoptat măşti de protecţie transparente ce acoperă nu doar gura şi nasul angajaţilor magazinului, ci şi ochii. Toţi angajaţii magazinelor folosesc mănuşi de protecţie şi îşi dezinfectează mâinile şi echipamentul de mai multe ori pe zi. Cumpărătorilor le sunt puse la dispoziţie mănuşi de unică folosinţă, astfel încât să nu atingă cu mâini eventual infectate alimentele care nu sunt deja ambalate. Marcaje aplicate pe podea indică distanţa de 1,5 m pe care oamenii trebuie să o păstreze între ei pentru a fi în siguranţă, în timp ce numeroase anunţuri, inclusiv audio, informează permanent atât angajaţii, cât şi clienţii cu privire la măsurile de prevenire a infectării. Iar ca maximă măsură protecţie, împărţiţi în două grupuri separate angajaţii magazinelor lucrează în schimburi de câte 12 ore fiecare, cu o zi liberă între ele. La sfârşitul turei, angajaţii dezinfectează complet magazinul şi aşa îl găseşte cealaltă tura în dimineaţa următoare. Cele două grupuri sunt complet separate şi nu se întâlnesc niciodată în acelaşi loc. În cazul în care un membru al uneia dintre ture se contaminează, toţi membrii ei intră în carantină şi, pe timpul cât nu vin la serviciu, sunt înlocuiţi de un grup mobil de angajaţi sosiţi din reţea.

„Prin aplicarea acestui setului de măsuri de mai sus riscul de contaminare în magazin este neglijabil. In acest context decizia arbitrară a autorităţii de a închide cu totul acest magazin pentru 15 zile este nu doar neavenită, dar şi dăunează grav afacerii. În primul rând, aceasta îi face pe cumpărători să se teamă pe nedrept că magazinul ar fi infectat. În al doilea rând, un magazin proiectat sa funcţioneze cu un anumit număr de persoane în fiecare zi, în noile circumstanţe nu poate genera suficient venit pentru a plăti salariile oamenilor, facturile de energie pentru frigidere şi alte echipamente păstrate în funcţiune ca să nu se degradeze valoroasele produse alimentare, etc. Şi nu în ultimul rând, decizia nu ţine seama de disconfortul pricinuit localnicilor care acum trebuie să parcurgă distante mai mari ca să găsească produsele de care au nevoie, ceea ce îi şi expune în mai mare măsură la riscul de contaminare”, au mai spus reprezentanţii companiei în comunicatul de presă.

Ei acuză că decizia luată de Primăria din Păuliş nu este singulară. Ea se înscrie într-un lung şir de decrete oficiale locale lipsite de sens. Unele primării au ordonat ca doar 3-4 persoane să aibă voie să-şi facă simultan cumpărăturile într-un magazin, considerând în mod eronat dimensiunea unui magazin PROFI ca fiind similară cu cea a micilor chioşcuri familiale din localitate, unde distanţarea socială nu este posibilă.

 „Autorităţile unei alte localităţi, neştiind că după o dezinfecţia totală, oamenii nu pot intra în magazinul respectiv decât dupa trei-patru ore pentru a evita intoxicarea, au cerut ca în fiecare zi magazinele să se fie dezinfectate total de câte trei ori. Aplicarea acestei măsuri fie duce la închiderea magazinelor, fie pune în pericol grav sănătatea oamenilor”, spun ei.

În încheiere, precizează că derularea unei afaceri cu 20.000 de angajaţi în peste 1200 de magazine aflate în mai mult de 550 de localităţi, aşa cum este în cazul reţelei PROFI, necesită disciplină, iar acest lucru nu poate fi realizat decât dacă există un singur set de legi în vigoare. Până când poate se va ajunge la o astfel de solutie, PROFI va continua să acţioneze pentru a-şi proteja clientii, angajatii si afacerea, si daca va fi nevoie îşi va inchide şi alte magazine.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.