Revista presei economice din Romania

Postat la 15 octombrie 2010 8 afişări

Tarifele la utilitati cresc mai mult decat media nationala a scumpirilor, ridicand rata inflatiei; autostrada Bechtel, dublu de scumpa fata de standardul national de cost; directorul Oltchim, acuzat de manipulare a bursei.

Cererea de vacante a ramas neschimbata fata de anul trecut, dar cumparatorii le-au ales pe cele mai ieftine, remarca Gandul: in primele noua luni, agentiile au vandut 2,5 milioane de pachete de vacanta, la fel ca in aceeasi perioada a anului trecut, dar incasarile au scazut cu pana la 25%. Consiliul Concurentei acuza transparenta limitata a produselor de asigurari, penalitatile pe care clientii asiguratorilor le suporta la rezilierea contractelor si slaba dezvoltare a canalelor de distributie.

Niciun proiect de autostrada nu respecta standardul de cost, judecand dupa lista de standarde publicate de Ministerul Transporturilor, releva Evenimentul Zilei, precizand ca autostrada Bechtel este cea mai scumpa, cu un cost pe km de 12,04 milioane de euro, in timp ce standardul de cost este de 5,05 milioane in zona de deal si de 6,1 milioane euro la munte. In timp ce ministrul agriculturii vrea reducerea preturilor la alimente, producatorii vorbesc despre scumpiri, dar numai la comercianti.

Preturile reglementate la gaze, salubritate, curent electric sau transporturi au crescut mai mult decat cele de pe piata libera, arata Consiliul Concurentei, citat de Adevarul. Autoritatile pregatesc un program de stimulare a arendarii terenurilor pentru a rezolva problema celor trei milioane de hectare necultivate, proiect discutat inclusiv cu comisarul european Dacian Ciolos si in virtutea caruia proprietarii ar putea primi circa 45 de euro prima pe hectar arendat.

Romania Libera anunta ca PCC, principalul actionar minoritar al combinatului Oltchim, a depus plangere penala contra directorului Constantin Roibu, afirmand ca acesta a manipulat piata de capital atunci cand a informat Bursa ca BCR ar putea deveni actionar minoritar al Oltchim, ceea ce a dus la cresterea rapida a actiunilor Oltchim, cu 12%. Petrom, controlata de Grupul OMV din Austria, va majora de vineri preturile de referinta la benzina cu 6 bani/litru.

Comisarul european Dacian Ciolos a anuntat ca intentioneaza sa propuna un pachet legislativ pentru sectorul laptelui, care vizeaza cresterea puterii de negociere a producatorilor in raport cu procesatorii in ceea ce priveste pretul si volumele livrate. Conform Ziarului Financiar, 2010 este primul an in care piata sapunului scade, dupa ce a crescut si in 2008 si in 2009, cand a ajuns la circa 80 milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7479834
7479834
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.