Revista presei economice din Romania

Postat la 06 septembrie 2010 6 afişări

Mici afaceri care merg: export de ciuperci de padure. Mari afaceri care nu mai merg ca inainte de criza: productia de ciment. Alte subiecte din ziarele de luni: costul politelor CASCO, afacerile noi ale companiilor telecom, opiniile bancherilor despre Ordonanta 50 si informatizarea platilor fiscale.

"Afacerea care nu greseste niciodata: exportul ciupercilor de padure", este titlul unui reportaj din Gandul despre un fost ofiter de politie din Maramures care, din ce castiga sapte luni pe an exportand ciuperci in Italia, Spania, Austria sau Germania, traieste fara griji in urmatoarele cinci. Alt articol masoara consumul de miere din Romania, care a crescut in ultimii 20 de ani de 10 ori, de la 50 de grame anual in anii '90, la 400-500 de grame pe locuitor la ora actuala.

2010 e un an dezastruos pentru piata cimentului, constata Adevarul: vanzarile de ciment ale Holcim Romania s-au diminuat cu 30% in prima jumatate de an, Lafarge are previziuni pesimiste si pentru restul anului si ambii acuza lipsa marilor proiecte publice de infrastructura. Companiile de telefonie incearca sa faca bani din activitati conexe: Romtelecom face afaceri imobiliare, iar Cosmote a adaugat la obiectul sau de activitate si pe cel de leasing de masini.

Cat conteaza ce suma asiguri pe polita CASCO? se intreaba Evenimentul Zilei, explicand ca asigurarea masinii la o valoare mai mica nu garanteaza mereu ca posesorul va plati mai putin si nici din punctul de vedere al pretului politei suma asigurata nu este relevanta in toate cazurile. Leul iese tot mai slabit din luptele politice in ultima vreme, iar remanierea guvernamentala a afectat si Bursa de Valori, care a scazut, desi pietele externe au fost in crestere.

Sistemul de plata online a contributiilor pentru veniturile din drepturi de autor va fi 100% functional incepand cu 25 septembrie, iar la 31 decembrie vor putea fi efectuate online toate platile contribuabililor catre stat, scrie Romania Libera, citandu-l pe noul ministru al comunicatiilor, Valerian Vreme. Bacaul obtine cea mai mare finantare din partea UE: Comisia Europeana pune la bataie 78 milioane de euro pentru sistemului de termoficare de aici.

Dupa Misu Negritoiu (ING), si Dan Pascariu (UniCredit TiriacBank) argumenteaza intr-un articol de opinie publicat in Ziarul Financiar de ce problema Ordonantei 50 ar trebui tratata mai putin din perspectiva debitorilor la banci si mai mult din cea a creditorilor, inclusiv a depunatorilor individuali. In plina criza, scrie acelasi ziar, spatiile comerciale din Centrul Vechi al Capitalei se dau dupa licitatie, iar pretul poate ajunge si la 100 de euro/mp.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7122528
7122528
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.