Revista presei economice din Romania

Postat la 20 august 2010 44 afişări

Autostrada Transilvania ar putea intra in regim de parteneriat public-privat; Romania ramane un "yes-man" in fata FMI, spre deosebire de Ungaria, sustine fostul bancher Nicolae Danila; numarul producatorilor care au obtinut certificatul eco in ultimii trei ani s-a triplat in Transilvania.

Pentru ca nu mai are bani la buget, Ministerul Transporturilor propune continuarea lucrarilor la Autostrada Transilvania "printr-un fel de parteneriat public-privat", scrie Gandul: ministerul a inceput discutii cu Bechtel si cu alte firme interesate care sa preia portiuni din tronsonul Targu-Mures - Brasov. Afacerile care merg prost i-au determinat pe sefii multor companii cu activitate in Romania sa vina cu bani de-acasa; in top se afla investitorii imobiliari, urmati pe locul al doilea de banci si apoi de companiile de retail.

Fermierii vor obtine o productie-record de floarea-soarelui in 2010, cu 300 de kilograme mai mult la hectar comparativ cu anul trecut, estimeaza Adevarul, insa uleiul nu se va ieftini, desi consumul a scazut cu pana la 20% in prima jumatate a anului. Campionatul Mondial de Fotbal, dar si majorarea cotei de TVA au salvat comerciantii de produse electronice si electrocasnice in acest an, pentru televizoarele LCD cresterea din iunie fiind de 60% fata de iunie 2009.

"De ce are cautare in Germania fanul din Ardeal", titreaza Romania Libera, notand ca numarul producatorilor care au obtinut certificatul eco in ultimii trei ani s-a triplat in Transilvania, intrucat fermierii mizeaza pe pretul mai mare al acestor produse. Cum au inviat firmele-fantoma: Guvernul a incercat fara succes sa impiedice prin lege debarasarea de datorii prin transferul firmelor catre persoane fictive, decedate sau extracomunitare, iar vanzarea firmelor cu datorii, practicata la scara larga in ultimii 20 de ani, continua nestingherita.

Tarifele pentru biletele din perioada aceasta au scazut cu 30-40% fata de cele din plin sezon, in functie de destinatie, iar operatorii spun ca, dupa 15-20 august, preturile incep sa scada cu aproximativ 100-200 de euro de persoana pe fiecare destinatie, scrie Evenimentul Zilei. "Nici Obama nu poate raspunde cand vor creste salariile", raspunde ministrul de interne Vasile Blaga, intrebat ce ii recomanda unui salariat din administratia locala care va trai cu 450 lei pe luna de acum incolo si cat de mult estimeaza ca va dura taierea cu 25% a salariilor.

Ungaria si-a permis sa renunte la acordul cu FMI pentru ca statul maghiar si-a pastrat o pozitie puternica in sistemul bancar, iar capitalul local a fost protejat pentru ca grupul petrolier MOL sa-si mentina independenta, in timp ce statul roman se complace in pozitia de "yes-man", sustine fostul bancher Nicolae Danila, citat de Ziarul Financiar. Dupa Dinu Patriciu, si Radu Timis, proprietarul Cris-Tim, a inceput sa dezvolte o retea de magazine de proximitate, care ar trebui sa ajunga dupa trei ani la 200 de unitati.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6974428
6974428
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.