Revista presei economice din Romania

Postat la 20 mai 2010 6 afişări

Piata telecom incepe sa-si revina si se anunta noi investitii straine. Constructiile au scazut insa in continuare, ca si cursul valutar, in timp ce statul pregateste reintroducerea taxei pe lux.

Gandul analizeaza efectele pe care le va avea decizia Guvernului de a reintroduce acciza pe bunurile de lux, la care renuntase pentru a nu fi sanctionat de UE.In privinta cursului valutar, dealerii citati de ziar sustin ca leul s-ar fi depreciat zilele acestea si pana la o cotatie de 4,3 fata de moneda unica europeana daca nu ar fi intervenit banca centrala.

Evenimentul Zilei scrie despre programele "after school", in virtutea carora institutiile publice si firmele private pot obtine finantare din fondurile europene, ce pot insuma chiar si 500.000 de euro pentru un singur proiect. Tot de aici - operatorii din turism au prelungit inscrierile timpurii pana la finele lunii mai, pachete mai ieftine de vacanta fiind disponibile pentru destinatii ca Turcia, Bulgaria si Grecia.

Dupa ce planul din 2008 de a construi o otelarie pe tarmul Marii Negre a esuat, Voestalpine anunta acum ca va construi o fabrica de piese din otel la Giurgiu, o posibila investitie de 19 milioane de euro, anunta Adevarul. Si tot despre constructii, dar nu intr-un sens bun: Romania a avut in martie cea mai mare scadere anuala a activitatii din constructii din Uniunea Europeana - 23%, mai mare si decat in Bulgaria (20,9%).

Cinci milioane de oameni si noua fonduri de pensii care administreaza active de peste 3 miliarde lei vor fi pagubiti daca Guvernul decide sa reduca nivelul contributiei la pensiile private de la 2,5% la doar 0,5% din salariul brut, a calculat Romania Libera. Iar pentru ca autoritatile n-au reusit pana acum sa combata eficient evaziunea fiscala, vom plati TVA de doua ori, scrie ziarul: Agricultorii si constructorii vor vira bani statului la fiecare tranzactie, indiferent daca fac export sau import.

Rata de scadere a veniturilor de pe piata locala de servicii telecom s-a atenuat in perioada ianuarie-martie 2010 prin comparatie cu 2009, insa orice discutie despre o revenire este prematura, declara Liliana Solomon, CEO al Vodafone Romania, pentru Ziarul Financiar. De teama jafurilor, dar si din cauza costurilor cu lichiditatile, bancile pretind clientilor sa le anunte cu cel putin o zi inainte daca vor sa retraga numerar, chiar si de la 3.000 de euro in sus.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6137131
6137131
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.