Revista presei economice din Romania

Postat la 07 mai 2010 33 afişări

Statul roman intra in terapie de soc, in urma masurilor de taiere a cheltuielilor sociale anuntate de presedinte. Un stat social cu venituri mici nu exista insa niciunde in lume, atrage atentia guvernatorul BNR.

In timp ce Romania nu are bani nici pentru repararea drumurilor nationale, ungurii, cehii si slovacii au in plan inaugurarea unor importante sectoare de autostradă in 2010, constata Gandul. Ziarul il citeaza pe guvernatorul Mugur Isarescu, care isi declara ingrijorarea ca dezbaterea publica merge "cu insistenta" spre un stat social cu venituri mici, ceva ce "nu exista nicaieri in lume"; in tot cazul insa, dacă ar fi sa alegem un model de stat social, in care statul intervine in economie, ar fi imposibil fara cresterea incasărilor la buget.

Ce inseamna de fapt ca se reduce fondul de salarii cu 25%? Cel mai probabil si scaderi ale salariilor, care ar trebui sa aduca economii de 3 miliarde de euro, dar si concedieri, pentru ca numai taierea lefurilor nu va fi suficienta, sustine Evenimentul Zilei. Pretul caselor in constructie tinde sa fie similar cu al celor deja finalizate, mai scrie cotidianul: locuintele care sunt dezvoltate in această perioadă au preturi in jurul a 900 de euro/mp.

Un altfel de bugetar: Romania Libera face un interviu cu un profesor din Iasi plecat in Finlanda, unde preda primul curs de limbă romană din Helsinki si castiga 1.500 de euro lunar - putin pentru Finlanda, incomparabil cu cat ar fi castigat aici ca profesor. "Statul roman intra in terapie de soc", califica ziarul ceea ce a initiat ieri presedintele Basescu prin masurile de reducere a cheltuielilor sociale si a salariilor din sectorul bugetar.

Afacerile companiilor din industrie au crescut in primul trimestru, iar comenzile sunt cu peste 18% mai mari decat anul trecut: cosmarul recesiunii pare să se fi incheiat pentru producătorii de mărfuri, iar vanzarile si cererea au revenit la nivelul din 2008, conchide Adevarul. Romania ar putea adopta euro cel mai devreme in 2015, a calculat agentia de rating Fitch, citata de acelasi ziar.

Ziarul Financiar examineaza cu ce fel de venituri se mai pot lua credite de la banci: dupa aproape un an si jumatate in care castigurile din chirii, dividende sau cesiunea drepturilor de autor au fost in dizgratie, bancherii au revenit treptat la paleta de venituri acceptate la dosar inainte de criza. ZF citeaza avocati independenti care sustin ca statul a fost slab consiliat juridic la rusinoasa afacere Comarnic-Brasov si ca Vinci-Aktor, consortiul care a denuntat contractul, trebuia penalizat cu 10 milioane de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
revista presei,
salarii,
autostrazi,
isarescu
/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-6097413
6097413
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.