Reuters: Volkswagen poate deveni un risc mai mare pentru economia Germaniei decât criza din Grecia

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 24 septembrie 2015 171 afişări

Scandalul emisiilor poluante ale automobilelor diesel ale Volkswagen (VW) a lovit mediul de afaceri şi politic din Germania, iar analiştii avertizează că criza poate deveni principalul risc la care este expusă economia, mai periculos decât criza din Grecia, relatează Reuters.

Volkswagen este cel mai mare dintre producătorii auto germani şi unul dintre principalii angajatori din ţară, cu peste 270.000 de salariaţi în Germania şi un număr chiar mai mare care lucrează pentru furnizori.

Directorul general Martin Winterkorn a plătit deja preţul scandalului manipulării rezultatelor testelor de poluare ale automobilelor diesel, izbucnit în SUA, şi şi-a anunţat miercuri demisia, iar analiştii evaluează impactul crizei asupra economiei germane.

"Dintr-o dată, Volkswagen a devenit un risc mai mare pentru economia germană decât criza datoriilor din Grecia", a declarat Carsten Brzeski, economist şef la ING.

El a arătat că dacă vânzările VW vor scădea în America de Nord în lunile următoare, acest fapt va avea impact nu doar asupra companiei, ci şi asupra întregii economii germane.

Volkswagen a vândut anul trecut aproape 600.000 de automobile în SUA, reprezentând circa 6% din vânzările globale de 9,5 milioane de vehicule.

Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA a avertizat că grupul riscă amenzi de până la 18 miliarde de dolari, sumă care depăşeşte profitul operaţional din 2014.

Chiar dacă această sumă poate fi acoperită de rezervele de numerar de 21 de miliarde de euro deţinute de grup, scandalul a provocat temeri că vor avea loc concedieri masive.

O îngrijorare mai largă a guvernului german este că şi alţi producători auto, precum Daimler şi BMW, ar putea să fie afectaţi de dezastrul de la VW.

Nu există informaţii că cele două companii ar fi comis ilegalităţi, iar unii analişti consideră că impactul va fi limitat.

Guvernul german a dat asigurări miercuri că industria auto va rămâne un pilon important al economiei, în pofida adâncirii crizei la VW.

"Este o industrie extrem de inovativă, de mare succes pentru Germania, cu numeroase locuri de muncă", a spus un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei.

Analiştii avertizează însă că tocmai această dependenţă de sectorul auto ar putea deveni un pericol pentru economie, care va creşte în acest an, potrivit estimărilor, cu 1,8%.

Germania se confruntă deja cu impactul încetinirii creşterii economiei chineze.

"Dacă vânzările auto vor scădea, faptul va afecta şi furnizorii şi cu ei întreaga economie", a declarat Martin Gornig, analist la institutul de cercetări DIW din Berlin.

În 2014, în industria auto germană lucrau 775.000 de persoane, reprezentând aproape 2% din forţa de muncă totală.

În plus, automobilele şi componentele auto sunt cele mai de succes exporturi ale Germaniei, cu vânzări în străinătate de peste 200 de miliarde de euro în 2014, respectiv aproape o cincime de totalul exporturilor ţării.

"Acesta este motivul pentru care scandalul nu este un fleac. Economia germană a fost lovită în centrul său, în marca Made în Germany", a declarat Michael Huether, şeful institutului economic IW.

Există şi voci care susţin că impactul asupra economiei nu va fi exagerat.

"Nu cred că întreaga industrie auto germană va fi afectată. Nu va fi recesiune din cauza unei singure companii", a spus Joerg Kraemer, economist şef la Commerzbank.

Asociaţia comercială germană BGA a încercat la rândul ei să calmeze publicul, apreciind că nu există semnale că clienţii din străinătate încep să pună la îndoială calitatea şi seriozitatea companiilor germane.

"Nu există o suspiciune generală faţă de bunurile cu eticheta Made in Germany”, a declarat directorul general al BGA, Andre Schwarz.

El a recunoscut faptul că există un anumit nivel de îngrijorare în rândul companiilor germane, că scandalul legat de înşelătoria privind nivelul real al emisiilor motoarelor diesel ar putea avea un efect de domino asupra afacerilor lor, erodând marca "Made in Germany".

Unii analişti văd o ironie a situaţiei. În timp ce economia Germaniei a rezistat crizei datoriilor din zona euro şi încetinirii din China, se poate confrunta acum cu cel mai mare risc, venit chiar din interior, din partea unei companii proprii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GERMANIA,
ECONOMIE,
VW
/actualitate/reuters-volkswagen-poate-deveni-un-risc-mai-mare-pentru-economia-germaniei-decat-criza-din-grecia-14747473
14747473
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.