REPORTAJ: Ceremonialul depunerii jurământului de către Iohannis în Parlament, moment solemn şi decent - FOTO

Autor: Liviu Dadacus Postat la 21 decembrie 2014 94 afişări

Şedinţa comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, convocată duminică pentru ceremonialul de depunere a jurământului de către Klaus Iohannis la învestirea în funcţia de preşedinte, a reprezentat un moment solemn şi totodată decent, care s-a desfăşurat conform programului, fără momente neprevăzute.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, a sosit la Parlament puţin înainte de ora 12.00, el fiind aşteptat de către preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, conform protocolului. Iohannis a venit împreună cu soţia sa, Carmen Iohannis.

Şedinţa Parlamentului a debutat la ora 12.00, aşa cum era programat, şi a durat 41 de minute, dintre care 25 de minute a vorbit preşedintele Klaus Iohannis, după depunerea jurământului.

Şedinţa a fost deschisă de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a fost şi preşedinte de şedinţă.

La intrarea preşedintelui ales, Klaus Iohannis, în sala de plen, cei prezenţi s-au ridicat în picioare şi l-au primit cu aplauze.

Iohannis a urmărit şedinţa stând într-un scaun, separat, situat imediat în stânga tribunei de unde se ia cuvântul.

Şedinţa a debutat cu intonarea imnului naţional. Iohannis a ascultat imnul ţinând mana dreaptă la inimă.

După intonarea imnului, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a prezentat hotărârea privind validarea rezutatului alelegerilor pentru funcţia de preşedinte al României. El i-a înaintat preşedintelui ales textul acestui document, împreună cu jurământul.

A urmat ceremonialul solemn al depunerii jurământului de către Klaus Iohannis, care a devenit, astfel, preşedintele în exerciţiu al României.

După ce Iohannis a citit textul jurământului, cei prezenţi l-au aplaudat, iar unii parlamentari şi-au făcut chiar şi cruce când acesta a rostit formula finală „Aşa să-mi ajute Dumnezeu”.

Ulterior, Iohannis a semnat documentul şi l-a înmânat preşedintelui de şedinţă, Valeriu Zgonea, care l-a felicitat, atât el cât şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, strângându-i mana.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a dat citire, ulterior, de la tribună, declaraţiei Parlamentului cu privire la depunerea jurământului de către preşedinte, declaraţie care, ca şi jurământul, a fost primită cu aplauze de către cei prezenţi.

După citirea acestei declaraţii a Parlamentului, Zgonea a adresat „creştineasca rugăminte” PF Daniel, patriarhul BOR, să binecuvânteze învestitura preşedintelui ales a României.

Patriarhul a venit la tribună şi a dat citire rugăciunii de binecuvântare a învestiturii.

PF Daniel s-a rugat pentru poporul român şi pentru conducătorii României: "Preamilostive Doamne, dăruieşte conducătorilor noştri duhul înţelepciunii şi al dreptăţii, care întăreşte popoarele şi le înalţă, insuflă în inimile aleşilor iubire de patrie şi de neam ca să fie ei conducători binecuvântaţi, prin care să se arate voia ta cea sfântă şi ocrotirea pe care întotdeauna ai dăruit-o cu bunătate bisericii tale şi poporului român. Nu pentru dreptăţile noastre îndrăznim a cere mila şi ajutorul tău, ci pentru a ta nemăsurată iubire de oameni, pentru credinţa şi dragostrea cea nestrămutată a strămoşilor noştri, pe care noi îi avem mijlocitori înaintea ta pentru ţara noastră, România, pentru poporul român drept credincios de pretutindeni".

La finalul rugăciunii, cei prezenţi, inclusiv premierul Victor Ponta, s-au închinat, spre deosebire de aceştia Iohannis nefăcându-şi semnul crucii.

După rugăciune, Iohannis a mers la PF Daniel, cu care a dat mâna, reprezentantul BOR felicitându-l pe noul preşedinte.

Momentului binecuvântării i-a succedat cel dedicat primului discurs ţinut de Iohannis în Parlament în calitate de preşedinte, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, invitându-l pe acesta să ţină „cuvântul de inaugurare a mandatului de preşedinte al României”.

Iohannis a vorbit în faţa Parlamentului 25 de minute.

„Stau aici, în faţa dumneavoastră, conştient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător şi onorat de încrederea pe care cetăţenii mi-au acordat-o, aceea de a fi preşedintele lor. Îi asigur că voi fi preşedintele tuturor românilor”, a spus Iohannis în debutul discursului său.

El le-a spus celor prezenţi că aşteptările mari pot duce la reazultate mari şi că momentul la care clasa politică va începe să se ridice la înălţimea aşteptărilor nu poate dura mult.

Iohannis a vorbit despre statul de drept, justiţie, lupta anticorupţie şi a arătat că nu există altă cale pentru România decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie.

El a spus că politicienii trebuie să se aşeze la masa dialogului şi să constuiască un consens.

„Voi chema la consultări partidele pentru a decide trei chestiuni fundamentale: obiectivele de ţară, o modalitate de lucru şi dialog permanent şi calendarul cu etape şi acţiuni, pentru a trece de la vorbe la fapte”, a spus Iohannis.

El a mai spus că, în ceea ce priveşte politica externă, cuvintele cheie sunt continuitate şi predictibilitate.

„Îmi propun ca în primele şase luni ale mandat să prezint strategia naţională de apărare a României”, a promis Iohannis, care a vorbit, de asemenea, şi despre Republica Moldova.

El a arătat că îşi doreşte o Românie scosă din sfera senzaţionalului devenit cotidian.

„Nu e timp de spectacol, pentru că fiecare lucrează. Una din practicile pe care ar trebui să le lăsăm în trecut sunt declaraţile de complezenţă”, a spus Iohannis.

Discursul său a fost primit cu aplauze de către cei prezenţi, care s-au ridicat în picioare.

După discurs, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a declarat şedinţa închisă. El a transmis asigurări că Parlamentul va colabora transparent cu preşedintele Klaus Iohannis.

Premierul Victor Ponta a fost primul care s-a dus la Iohannis pentru a-l felicita. După ce a dat mâna cu Iohannis, Ponta a părăsit în grabă sala de şedinţă. Ulterior, Iohannis a fost felicitat de ceilalţi participanţi la ceremonie.

Carmen Iohannis a urmărit ceremonialul depunerii jurământului de la loja sălii de plen, ea fiind însoţită de preşedintele PNL, Alina Gorghiu.

La şedinţă au mai participat foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu. Preşedintele Traian Băsescu nu a luat parte la ceremonial, el aşteptându-l pe Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Printre cei prezenţi la ceremonia de la Palatul Parlamentului s-au mai aflat membrii Guvernului, membrii Curţii Constituţionale, principele Radu, arhiepiscopul romano-catolic Ioan Robu, preşedintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, directorul SRI, George Maior, directorul STS, Marcel Opriş, înalţi demnitari şi oficiali străini şi reprezentanţi ai ambasadelor acreditate la Bucureşti.

După închiderea şedinţei, Iohannis, împreună cu soţia, au părăsit Palatul Parlamentului, ei fiind conduşi de preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, conform protocolului.

Klaus Iohannis şi soţia sa au plecat ulterior către Palatul Cotroceni, pentru ceremonia de predare-primire a funcţiei supreme în stat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PARLAMENT,
JURĂMÂNT,

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/reportaj-ceremonialul-depunerii-juramantului-de-catre-iohannis-in-parlament-moment-solemn-si-decent-foto-13733514
13733514
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19 Austria ar putea deveni prima ţară europeană care ridică restricţiile impuse de COVID-19
Imagini terifiante: Trupurile oamenilor morţi de COVID-19, abandonate pe străzile unui oraş din Ecuador | VIDEO
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.