Băsescu: Sper să îndeplinim criteriile pentru justiţie după raportul MCV pentru a adera la Schengen

Autor: Catalina Mihai Postat la 20 decembrie 2014 49 afişări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că speră ca România să îndeplinească şi criteriile politice şi pentru justiţie după raportul MCV din ianuarie pentru a începe accesul în Spaţiul Schengen.

"Suntem cu criteriile tehnice (îndeplinite - n.r.), sperăm că după acest raport MCV şi cu criteriile pentru justiţie şi criteriile politice îndeplinite pentru începerea accesului în Spaţiul Schengen", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus că accesul pe piaţa muncii, aderarea la Spaţiul Schengen şi la zona euro, care ar putea surveni mai devreme de 2019, "definesc până la urmă integrarea deplină în UE, iar România nu e departe de niciuna din ele".

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 4 decembrie, că România are "toate şansele" pentru un raport MCV bun în ianuarie 2015, după ce Parlamentul a avizat arestările şi începerile de urmăriri penale din ultima perioadă.

"Aş aborda şi un element de satisfacţie, am mai făcut-o o dată, apreciind reacţia la solicitarea preşedintelui ales, modul cum Parlamentul a avizat şi arestările şi începerile de urmăriri penale din ultima perioadă, cu excepţia incidentului de ieri (3 decembrie - n.r.) cu domnul Teodorescu, incident care eu sper să fie rezolvat favorabil pentru că s-au creat premise ca raportul MCV din ianuarie să fie un raport bun", a declarat Traian Băsescu.

"Avem toate şansele să avem un raport MCV bun, eu ştiu foarte bine care sunt evalurările pe DNA, pe Înalta Curte, pe DIICOT, pe lupta anticorupţie, Parlamentul era problema. Au rezolvat-o în cea mai mare parte, dar ieri au trebuit să facă şi un pas înapoi, din păcate", a spus şeful statului.

Raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România va fi publicat la începutul anului 2015, a anunţat, pe 24 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mina Andreeva, precizând că raportul va fi lansat o dată pe an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TRAIAN BĂSESCU,
MCV,
SCHENGEN
/actualitate/basescu-sper-sa-indeplinim-criteriile-pentru-justitie-dupa-raportul-mcv-pentru-a-adera-la-schengen-13732848
13732848
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.