Relaţiile Rusia-NATO au nevoie de mai multă transparenţă pentru a se evita o escaladare militară

Autor: Iuliana Enache Postat la 02 februarie 2015 34 afişări

Relaţiile dintre Rusia şi NATO trebuie să devină mai transparente pentru a se evita o escaladare militară, a declarat luni Wolfgang Ischinger, preşedintele Conferinţei pe teme de securitate de la Munchen, care va avea loc la 6-8 februarie, citat de Sputnik, în pagina electronică.

"În ultimele săptămâni şi luni am observat continuu întâlniri periculoase, în spaţiul aerian sau pe apă, între avioane şi nave militare ale Rusiei, pe de o parte, şi cele ale naţiunilor occidentale pe de altă parte. Este periculos, foarte periculos, ar putea cauza neînţelegeri sau calcule greşite şi ar putea duce involuntar la o escaladare militară", a declarat Ischinger.

Rusia şi Occidentul trebuie să ajungă la un acord, cât mai repede posibil, care să stipuleze că avioanele şi navele trebuie să păstreze o "distanţă obligatorie" şi să nu se apropie unele de altele, a precizat Ischinger, subliniind că "ambele părţi trebuie să gândească urgent măsuri care să asigure transparenţa".

"Ar trebui să fie un schimb de informaţii transparent în legătură cu cine şi unde zboară. Avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate în Europa, nu avem nevoie de surprize, avem nevoie de încredere şi transparenţă în sfera militară", a reiterat el.

În noiembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că NATO a ridicat de la sol de două ori mai multe avioane în 2014 din cauza creşterii activităţii aeriene a Rusiei în Europa.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a declarat în mod repetat că toate zborurile forţelor aeriene ruse se desfăşoară în strictă concordanţă cu normele internaţionale de folosire a spaţiului aerian în apele internaţionale şi nu încalcă graniţele altor state.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
NATO,
APĂRARE
/actualitate/relatiile-rusia-nato-au-nevoie-de-mai-multa-transparenta-pentru-a-se-evita-o-escaladare-militara-13798820
13798820
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.