Recolta de toamnă: o nouă emisiune de euroobligaţiuni

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 septembrie 2012 41 afişări

După anunţul Finanţelor că România va ieşi cu o nouă emisiune de euroobligaţiuni în septembrie-octombrie, randamentele obligaţiunilor externe româneşti pe 5 ani au scăzut, ajungând la nivelul iniţial din iulie 2010 (4,85%).

Momentul emisiunii, estimat de secretarul de stat Enache Jiru pentru Bloomberg, este într-adevăr prielnic, având în vedere iminenţa unor noi măsuri de relaxare monetară din partea BCE şi/sau a Rezervei Federale a SUA, dar şi faptul că România dispune de suficiente fonduri de rezervă încât să nu depindă total de ceea ce oferă piaţa internă sau investitorii externi pentru a-şi satisface nevoile de finanţare şi a-şi plăti datoriile.

"Rambursarea creditului de la FMI ar putea exercita presiuni asupra rezervelor valutare în următorii doi ani, însă impactul negativ va fi contrabalansat cel puţin parţial de emisiunile de titluri planificate de MFP pe pieţele externe şi de aşteptata creştere a absorbţiei fondurilor europene", notează analiştii Raiffeisen, adăugând că rezervele valutare sunt mari, acoperind în medie 7,4 luni de importuri.

"O emisiune de eurobonduri ar putea fi lansată în această toamnă, ceea ce ar consolida rezervele valutare ale băncii centrale si ar ţine în frâu cresterea randamentelor la obligaţiuni pe piaţa locală în ultimul trimestru din acest an", notează la rândul lor analiştii BCR, care estimează, în acest context, că leul va fluctua în intervalul 4,4-4,6 în perioada rămasă din acest an.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/recolta-de-toamna-o-noua-emisiune-de-euroobligatiuni-10006646
10006646
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.