Recesiune istorică pentru locomotiva Europei: Economia Germaniei va cădea cu 4,2% în 2020, dar va creşte cu 5,8% în 2021. Deficitul se îndreaptă spre un nivel record de 159 miliarde euro

Autor: Alex Ciutacu Postat la 08 aprilie 2020 605 afişări

Economia Germaniei va cădea cu 4,2% în 2020, întrucât pandemia de coronavirus a declanşat o recesiune puternică în cea mai mare economie din Europa, conform consensului celor mai mari instituţii de cercetare economică din ţară, transmise de Institutul pentru Cercetare Economică (ifo).

În acelaşi timp, economiştii se aşteaptă ca economia germană să îşi revină în 2021 şi să înregistreze o creştere de 5,8%.

„Recesiunea lasă urme adânci în piaţa muncii şi în bugetul guvernului. În punctul culminant, rata şomajului va ajunge la 5,9% anul acesta”, a spus Timo Wollmerhäuser, şeful al Prognozei în cadrul ifo.

Pentru primul trimestru, prognozele arată că PIB-ul a scăzut deja cu 1,9% în primul trimestru. În al doilea trimestru economia va scădea cu 9,8%, ca urmare a măsurilor de carantină şi a restricţiilor sociale impuse, care au pus lacătul pe uşa mai multor businessuri.

Raportul arată că acesta este cel mai masiv declin înregistrat în istoria Germaniei de când au început să fie urmărite statisticile la nivel naţional în 1970. Mai mult, declinul este dublu faţă de cel înregistrat în primul trimestru din 2009 – adică în criza economică anterioară.

În medie, numărul celor intraţi în şomaj va creşte cu circa un sfert de milion şi va ajunge la 2,5 milioane de persoane, prezic instituţiile.

În baza economiei actuale, Germania a anunţat mai multe măsuri pentru a limita efectele negative pe termen scurt. Anul acesta, măsurile vor duce la un deficit record de 159 miliarde euro.

Prognoza a fost lansată de German Institute for Economic Research (DIW Berlin), ifo Institute (Munich), Kiel Institute (IfW Kiel), Halle Institute for Economic Research (IWH), şi RWI (Essen).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.