Recep Erdogan, preşedintele Turciei: Ultimatumul ţărilor arabe dat Qatarului reprezintă o încălcare a "dreptului internaţional"

Autor: Mircea Olteanu Postat la 25 iunie 2017 174 afişări

Preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a declarat că lista de solicitări trimisă Qatarului de patru state arabe este contrară "dreptului internaţional" pentru că aduce atingere suveranităţii unui stat, iar apelurile ca Ankara să închidă baza militare turcă din această ţară sunt lipsite de respect.

Patru ţări arabe care boicotează Qatarul pentru presupusa susţinere a terorismului au formulat vineri o serie de solicitări adresate Administraţiei de la Doha, cerând inclusiv închiderea unei baze militare turce din ţară, oprirea televiziunii Al Jazeera, sistarea legăturilor cu Iranul şi predarea tuturor teroriştilor.

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ministerul de Externe de la Doha, a declarat că solicitările formulate de patru state arabe pentru anularea sancţiunilor nu sunt nici rezonabile şi nici realizabile.

"Aprobăm şi apreciem atitudinea Qatarului în ceea ce priveşte lista de 13 solicitări", a declarat Erdogan, care a adăugat că lista "contravine dreptului internaţional întrucât nu este permisă atacarea ori intervenţia asupra suveranităţii unei ţări", informează agenţia de ştiri Reuters.

Liderul de la Ankara a mai declarat că apelurile ca Ankara să închidă baza militară pe care o are în Qatar denotă "lipsă de respect faţă de Turcia".

Guvernul de la Ankara, cel mai puternic aliat din regiune al autorităţilor de la Doha, a trimis în Qatar aproximativ o sută de avioane cu provizii de la începutul crizei din zona Golfului. Mai mult, Turcia a adoptat legislaţia necesară pentru suplimentarea efectivelor militare desfăşurate la baza turcă din Qatar.

Erdogan a mai declarat că s-a oferit să stabilească o bază militară şi în Arabia Saudită, însă n-a primit niciodată un răspuns clar în această privinţă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
TURCIA,
QATAR,
ARABIA SAUDITĂ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.