Reacţia mediului de business la decizia CCR privind pachetul de măsuri fiscale asumat de guvernul Ciolacu: Rămân foarte problematice introducerea unei taxe pe venituri pentru companiile mari şi decizia de a creşte salariul minim fără consultarea partenerilor sociali

Autor: Cristina Bellu Postat la 18 octombrie 2023 88 afişări

Reacţia mediului de business la decizia CCR privind pachetul de măsuri fiscale asumat de guvernul Ciolacu: Rămân foarte problematice introducerea unei taxe pe venituri pentru companiile mari şi decizia de a creşte salariul minim fără consultarea partenerilor sociali

Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale, consideră că în continuare rămâne o problemă majoră decizia guvernului de a introduce o taxă pe cifra de afaceri a companiilor mari, dar şi decizia de a creşte salariul minim fără consultarea partenerilor sociali.

Afirmaţia vine în contextul în care Curtea Constituţională a României (CCR) a respins sesizarea USR şi Forţa Dreptei privind un posibil conflict de neconstituţionalitate pentru pachetul de modificări fiscal-bugetare asumate de guvernul condus de Marcel Ciolacu pentru a reechilibra deficitul bugetar.

“Deşi constituţional conform decizie de astăzi a CCR, pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului la începutul lunii rămâne cu toate problemele pe care noi le-am semnalat. Aşteptăm să vedem în ce măsura eficientizarea de cheltuieli şi combaterea evaziunii fiscale, puse declarativ cap de afiş pentru acest pachet, se vor materializa cu adevărat sau rămânem doar cu creşterea taxării în economia privată. Unele sectoare au câştigat o lună de predictibilitate, nici pe departe suficientă. Rămâne foarte problematică decizia privind introducerea unei taxe pe cifra de afaceri (mai corect pe venituri) pentru companiile mari, ale cărei efecte nu vor întârzia să apară, ca şi decizia de a creşte salariul minim fără consultarea partenerilor sociali”, spune Radu Burnete.

Executivul a adoptat pe 25 septembrie proiectul de lege cu măsurile fiscale, o procedură ce presupune adoptarea rapidă, fără dezbatere parlamentară.

Creşterile de taxe şi taxele noi merg înainte şi vor intra în vigoare, majoritatea, de la 1 ianuarie 2024. Măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare vor intra în vigoare la 3 zile după publicarea legilor în Monitorul Oficial.

“Sperăm într-un dialog constructiv de acum înainte cu coaliţia de guvernare pentru că sistemul fiscal românesc rămâne cu probleme şi este clar că acest pachet nu rezolvă definitiv traiectoria divergentă dintre cheltuielile şi veniturile publice. Sentimentul pe care ni-l transmite multe companii este că se aşteaptă la alte măsuri fiscale dacă Guvernul nu reuşeşte să corecteze traiectoria cheltuielilor şi să crească semnificativ veniturile din zonele gri şi negre ale economiei. Vedem că economia încetineşte, pe de altă parte există nişte oportunităţi extraordinare pentru România în următorii ani de care nu vom putea profita decât dacă mediul public şi privat lucrează cu adevărat împreună, prin dialog şi transparenţă”, adaugă Radu Burnete.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
decizie,
companii,
guvern,
crestere,
concordia

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.