Rareş Bogdan, către Câciu, în cazul OMV: Cineva trebuie să răspundă

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 03 februarie 2023 35 afişări

Rareş Bogdan îi cere lui Adrian Câciu să explice motivul pentru care în transpunerea reglementărilor europene în legislaţia românească Ministerul Finanţelor a omis să introducă un cod CAEN astfel încât să plătească şi OMV taxa de solidaritate în ţara noastră: „Cineva trebuie să răspundă”.

Rareş Bogdan, către Câciu, în cazul OMV: Cineva trebuie să răspundă

„Legat de OMV, cred că lucrurile trebuie legate în mod direct, pentru că aici am mai spus-o şi o repet aici e vorba despre forţa statului român şi despre capacitatea statului român, care este acţionar cu 22 % în compania OMV Petrom, de a arăta că este un stat puternic. În cazul în care OMV va sfida, în continuare şi ne va explica că a plătit taxe, dar în acelaşi timp va fi greu să ne explice cum a urcat la 10,4 miliarde fără să plătească în plus taxe pe această taxă de solidaritate, care este taxă europeană”, spune la Antena 3 Rareş Bogdan.

El precizează că „nu e vorba aici de o taxă pe o suprataxă pe care o introduce doar România”.

„Îl rog respectuos pe domnul Câciu ai cărui specialişti din departamentul juridic al Ministerului de Finanţe au transpus Regulamentul din 4 octombrie al Comisiei Europene cu privire la suprataxarea companiilor din energie să dea explicaţii cu privire la traducerea şi transpunerea acestui Regulament, pentru că acolo, la o lipsă de un cod CAEN, OMV-ul nu se încadrează la peste 75% activitatea companiei în comerţ sau activităţi legate de energie, gaz, energie electrică, datorită scoaterii centralei de cogenerare de la Petrobrazi, acea centrală prin care, cu ajutorul gazului, OMV generează energie electrică. Deci acea activitate care este una extrem consistentă în activitatea OMV Petrom este extrasă din activitatea companiei, astfel încât compania să se încadreze la sub 75%, barem fixat de Comisia Europeană, şi să nu plătească acea taxă care ar fi în cazul OMV Petrom, pentru România, undeva la 200 de milioane de euro, poate chiar mai mult, pentru că calculul era făcut la 9 miliarde acum vedem că-i 10,4 miliarde adică undeva la 1,3 miliarde de lei este o sumă uriaşă. Este o sumă care pe care statul român este obligat de cetăţenii săi să încaseze şi în cazul în care statul nu va reuşi să aplice ANAF, Ministerul Finanţelor să aplice încasarea acestei taxe cineva trebuie să răspundă pentru că mi se pare o sfidare”, adaugă prim-vicepreşedintele PNL.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bogdan,
câciu,
omv

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.