Raport: Liz Truss ar putea fi destituită din funcţia de premier până pe 24 octombrie

Autor: Laura Buciu Postat la 17 octombrie 2022 115 afişări

Raport: Liz Truss ar putea fi destituită din funcţia de premier până pe 24 octombrie

Premierul britanic Liz Truss ar putea fi destituită până pe 24 octombrie, iar parlamentarii iau deja în calcul mai multe persoane care i-ar putea succeda, porivit unui raport.

A apărut un raport care sugerează că premierul Regatului Unit al Marii Britanii, Liz Truss, ar putea fi demisă până la sfârşitul săptămânii şi că legislatorii britanici au luat în considerare înlocuitorii acesteia.

Lupta premierului britanic Liz Truss pentru funcţia sa politică s-ar putea încheia în curând, spun mulţi politicieni. Premierul britanic s-ar putea confrunta cu o destituire până pe 24 octombrie, a anunţat Daily Mail.

Potrivit rapoartelor, aproape 100 de parlamentari britanici din Partidul Conservator aflat la guvernare ar urma să trimită scrisori de neîncredere în Truss lui Graham Brady, care conduce comitetul partidului care organizează campania pentru conducerea acestuia.

La 2 octombrie, Truss a făcut o mare întoarcere de la planul său central de reducere a impozitelor atunci când a retras o politică de eliminare a ratelor maxime pentru cei mai bogaţi. Reducerea a declanşat turbulenţe pe piaţă, care au dat naştere, de asemenea, la numeroase rebeliuni în cadrul partidului ei.

Truss se clatină sub ameninţarea iminentă de a fi destituită ca premier al Marii Britanii din cauza eşecului în gestionarea inflaţiei în creştere în ţara sa şi a faptului că moneda a atins un minim record. De fapt, regimul ei a introdus un mini-buget pe 23 septembrie cu scopul de a impune reduceri ale impozitelor pentru gospodării şi ale facturilor la energie.

În urma acestei măsuri, comercianţii au avertizat asupra amplificării datoriilor, iar bugetul menţionat nu a avut efectul dorit asupra economiei britanice.

Bugetul a fost prezentat sub conducerea lui Kwasi Kwarteng, numit de Truss în funcţia de ministru de finanţe al Regatului Unit, fiind primul negru care a ocupat această funcţie. Cu toate acestea, vineri, Truss şi-a demis ministrul şi l-a numit pe Jeremy Hunt în funcţia de ministru de finanţe, implicând Marea Britanie într-o nouă criză.

Se poate remarca faptul că Marea Britanie a înregistrat înlăturarea a trei dintre prim-miniştrii săi de când ţara a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană în 2016.

Un raport al tabloidului Daily Mail sugerează că parlamentarii îi vor cere şefului comisiei să o informeze pe Truss că „timpul ei a expirat”, în caz contrar ea va fi îndrumată să schimbe regulile pentru a permite un vot de încredere. Acesta a afirmat că Brady se opune înlăturării lui Truss şi a susţinut că Hunt şi Truss, recent numiţi, merită o şansă de a stabili strategia economică într-un buget pe 31 octombrie, se arată în raport.

Pe de altă parte, The Times a relatat că mai mulţi parlamentari au purtat discuţii secrete în acest sens şi au luat în considerare înlocuirea lui Truss cu un alt lider. Acest lucru ar consemna o schimbare la nivelul premierului britanic pentru a cincea oară de la Brexit.

Destituirea a apărut după ce Truss nu a ţinut pasul cu realizarea unor aspecte vitale ale promisiunilor sale din sondaje, alimentând astfel nemulţumirea în rândul liderilor de partid. Ea a promis să elimine taxele înainte de a câştiga conducerea Partidului Conservator în septembrie 2022. De asemenea, sondajele de opinie sugerează că partidul se află în urma Partidului Laburist din opoziţie în sondajele de opinie.

Pe fondul speculaţiilor privind înlăturarea lui Truss, există mulţi lideri şi miniştri care se opun acestei măsuri. Potrivit ministrului de externe James Cleverly, o schimbare a premierului britanic ar fi o „idee dezastruos de proastă”.

„Cred că schimbarea conducerii ar fi o idee dezastruos de proastă, nu doar din punct de vedere politic, ci şi economic, iar noi vom rămâne absolut concentraţi pe creşterea economiei”, a declarat Cleverly referitor la rapoartele privind înlăturarea lui Truss.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
premier,
destituire,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.