Putin pune ochii pe uniunea economică din zona Eurasiatică

Autor: Ana Raduta Postat la 18 august 2011 12 afişări

La 20 de ani de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, Vladimir Putin, prim-ministrul rus, îşi concentrează atenţia pe un nou proiect: crearea unei "uniuni cvasi-Europene", formată din fostele state sovietice.

Deja primul pas a fost făcut cu un an în urmă, când a fost creată o uniune vamală între Rusia, Belarus şi Kazakhstan, prin care au fost eliminate taxele şi controalele vamale între graniţele celor trei ţări. Începând cu luna ianuarie a anului viitor, această uniune ar trebui să ia forma unui "spaţiu economic comun", în interiorul căruia circulaţia bunurilor, a forţei de muncă şi a serviciilor să fie gratuită. O asemenea piaţă comună ar fi formată şi ar deservi 165 de milioane de oameni, adică 60% din totalul populaţiei fostei Uniuni Sovietice.

În cadrul unui summit ţinut la Moscova luna aceasta, primii miniştri ai celor trei state au stabilit o ţintă şi mai ambiţioasă de atât - transformarea acestei grupări într-o "uniune economică Eurasiatică" până în 2013. Au existat discuţii şi asupra introducerii unei monede unice în acest spaţiu.

"Acesta este cu adevărat un eveniment cu o semnificaţie geopolitică şi interstatală deosebită. Pentru prima oară de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, a fost făcut un pas în vederea restabilirii ordinii economice şi a legăturilor comerciale în spaţiul post-sovietic", a declarat Vladimir Putin, potrivit Financial Times. Spre deosebire de alte încercări de a reunifica statele din spaţiul sovietic, acest demers pare a fi primul cu şanse reale de reuşită.

De asemenea, Putin a sugerat că odată ce spaţiul economic comun va fi organizat, membrii săi ar trebui să înceapă discuţiile asupra unui acord comercial între acest spaţiu şi Uniunea Europeană. Este greu de crezut însă că acest lucru se va întâmpla, în condiţiile în care Rusia se luptă de 18 ani să fie acceptată în Organizaţia a Mondială a Comerţului.

Recrearea legăturilor dintre fostele state sovietice este unul dintre cele mai vechi ţeluri ale lui Vladimir Putin. În anul 2000, acesta a semnat un acord cu şase state pentru a crea Comunitatea Economică Eurasiatică sau EurAsEc. Proiectul arămas însă suspendat.

"Viziunea lui Vladimir Putin se apropie tot mai mult de crearea unei uniuni Europene în spaţiul fostei uniuni Sovietice", este de părere Lilit Gevorgyan, analist al companiei de conslutanţă IHS Global Insight.

Uniunea vamală a adoptat bucăţi din aquis-ul comunitar, corpul de lege Uniunii Europene, potrivit unui oficial rus. Unul dintre principalele avantaje ale acestei uniuni este de a stimula dezvoltarea afacerilor prin eliminarea barierelor comerciale. Ar putea ajuta, de asemenea, la reluarea legăturilor pe orizontală între industriile şi întreprinderile care au fost afectate d eprăbuşirea URSS. Kîrgîstan şi Tajikistan şi-au exprimat la rândul lor intenţia de a face parte din această uniune. Vladimir Putin şi-ar dori ca la acest spaţiu să adere şi Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
vladimir putin,
economie
/actualitate/putin-pune-ochii-pe-uniunea-economica-din-zona-eurasiatica-8630694
8630694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.