Proiectul celor doi giganti de stat din energie va cadea

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 aprilie 2011 18 afişări

A aparut si alternativa la proiectul campionilor nationali Electra si Hidroenergetica: Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, a declarat la un seminar ZF ca solutia este infiintarea a doua complexuri energetice in Valea Jiului (pentru productia de energie pe huila) si Oltenia (pe lignit), care sa grupeze partile viabile din SNLO si complexurile Craiova, Turceni si Rovinari, respectiv parti din CNH, Deva si Paroseni.

In schimb, Hidroelectrica si Nuclearelectrica, sortite initial sa fie incluse in componenta campionilor nationali, vor vinde la bursa pachete minoritare. Solutia ar urma sa se aplice "daca proiectul campionilor nationali cade", insa el "este imposibil de dus mai departe, pentru ca Banca Mondiala si FMI i se opun", apreciaza analistii Erste/BCR.

In plus, varianta cea noua, cu listarea la bursa, "este exact ceea ce vrea Franklin Templeton", administratorul Fondului Proprietatea. Adunarea intr-o singura structura a celor trei complexuri, Craiova, Turceni si Rovinari, pare mai logica din punctul de vedere al intereselor Fondului Proprietatea: "Stirea este pozitiva, pentru ca daca avem in vedere ca ameliorarea guvernantei corporatiste la companiile din energie, listarea Romgaz si a producatorilor Hidroelectrica si Nuclearelectrica este principalul factor care pe termen mediu si lung influenteaza pozitiv pretul actiunilor Fondului", afirma Mihai Caruntu, analist pentru piata de capital in cadrul Erste/BCR.

Guvernul avea in vedere sa combine toate activele din energie unde este actionar, inclusiv productia de energie nucleara, in doua mari companii, Electra (complexurile Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului, o serie de sucursale Hidroelectrica) si Hidroenergetica (o serie de sucursale Termoelectrica si Hidroelectrica si parti din Compania Nationala a Huilei). Planul a fost insa amanat, din cauza opozitiei sindicatelor si a unor actionari ai Fondului Proprietatea, care s-au opus constituirii celor doua companii prin combinarea unor active profitabile cu unele perdante, aflate chiar pe lista FMI cu companii monitorizate (Termoelectrica).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/proiectul-celor-doi-giganti-de-stat-din-energie-va-cadea-8141763
8141763
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.