Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, şi-a bugetat afaceri de peste 54 mil. euro în 2024

Autor: Laurentiu Cotu Postat la 10 aprilie 2024 14 afişări

Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr, mizează în acest an pe o cifră de afaceri de aproximativ 54,4 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de anul trecut, când compania a avut afaceri de 51,8 mil. euro.

Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, şi-a bugetat afaceri de peste 54 mil. euro în 2024

Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr, mizează în acest an pe o cifră de afaceri de aproximativ 54,4 mil. euro, în creştere cu 5% faţă de anul trecut, când compania a avut afaceri de 51,8 mil. euro. La nivel de grup, afacerile prognozate pentru 2023 erau de 66-68 mil. euro, potrivit unor informaţii anterioare furnizate de oficialii companiei Ferma Zootehnică.

„Pentru 2024 estimăm o creştere cu 4-5% a volumului de vânzări, ceea ce înseamnă un avans cu cel puţin 5% a cifrei de afaceri. În 2024 mărim capacitatea de creştere a porcinelor în fermele noastre cu aproximativ 3.200 capete/serie. În ceea ce priveşte grupa carne de pasăre, estimăm şi aici o creştere cu cel puţin 5% faţă de anul 2023, ca urmare a folosirii la capacitate maximă a halelor de creştere păsări date în folosinţă anul trecut“, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Ferma Zootehnică.

Ferma Zootehnică a investit în 2023 aproximativ 3 mil. euro în echipamente şi utilaje performante, precum şi în modernizarea fermelor. La începutul acestui an, producătorul de carne a dat în folosinţă 4 noi hale de creştere a păsărilor. Pentru 2024 compania a bugetat investiţii de 3-4 mil. euro în modernizarea fabricilor de prelucrare a cărnii din Baia Mare. Tot în 2024, compania va construi şi da în folosinţă 3 hale de creştere a suinelor, pentru ca materia primă să provină în proporţie de aproximativ 90% din fermele proprii.

Grupul de firme cuprinde companiile Ferma Zootehnică, Cow Center, Pig Center, Chicken Center şi Bioagro Bovine FZO. Afacerea dezvoltată de familia Lazăr în nord-vestul ţării constă în creşterea animalelor, abatorizarea şi producţia de carne şi preparate din carne. Pe lângă fermele proprii de animale, un abator şi trei unităţi specializate de producţie, familia Lazăr deţine şi 26 de magazine proprii de desfacere, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

Proprietarii Fermei Zootehnice controlează întreg lanţul, de la producţia materiei prime până la fabricarea preparatelor din carne şi distribuţia acestora către consumatorul final. Compania are magazine de desfacere în toată ţara, aprovizionate prin intermediul propriei flote de distribuţie. Brandurile deţinute sunt Ferma Zootehnică, Pui de Moroşan şi Mara-Muu.

„Creşterea taxelor în 2024 afectează în principal firmele mari, printre care ne numărăm şi noi. Influenţa cea mai mare o are impunerea plăţii impozitului minim de 1% la cifra de afaceri, urmată de creşterea costurilor salariale/anularea facilităţii privind plata contribuţiei de sănătate“, au transmis oficialii companiei Ferma Zootehnică.

La nivel de grup, numărul de salariaţi este de aproximativ 650 de oameni, menţinându-se relativ constant în ultimii ani. Peste jumătate din salariaţii Fermei Zootehnice au o vechime de peste 8 ani. Ferma Zootehnică este o companie cu capital 100% românesc, care a fost înfiinţată în anul 1993 de soţii Rodica şi Florin Lazăr, cei doi acţionari ai companiei. Printre competitorii Fermei Zootehnice se numără producătorii de mezeluri Unicarm, Cris-Tim, Agricola şi alţii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.