Probleme la Oscar: nu se găsesc cinci roluri feminine mari, care să merite premiul

Autor: Dorin Oancea Postat la 07 noiembrie 2014 55 afişări

Cifrele sunt seci: doar 15% dintre protagonistele filmelor realizate la Hollywood în 2014 sunt femei, iar opinia multor observatori ai industriei filmului spun că există un soi de discriminare de gen: sunt mult prea multe roluri mari masculine şi că există probleme pentru selecţia celor cinci propuneri şi prea puţin roluri mari feminine, de unde să fie alese cele cinci propuneri pentru cea mai bună actriţă în rol principal.

Probleme la Oscar: nu se găsesc cinci roluri feminine mari, care să merite premiul

La bărbaţi până acum preferinţele se îndreaptă spre tineri sau veterani, care apar în filme care aflate deja pe ecrane sau care nu au fost lansate încă: Eddie Redmayne - "The Theory of Everything", Benedict Cumberbatch - "The Imitation Game", Michael Keaton - " Birdman", Steve Carell  - "Foxcatcher", Ellar Coltrane "Boyhood",   Miles Teller - "Whiplash", Kevin Costner - "Black and White", Al Pacino - "The Humbling", Jack O'Connell - "Unbroken", Bradley Cooper - "American Sniper" sau  Mark Wahlberg - "The Gambler".

La roluri feminine este secetă, pentru că lansările din toamnă au fost puţine: Reese Witherspoon în "Wild" este cea mai notabilă. Asta înseamnă pârtie pentru tinere precum Jenny Slate şi pentrui producţii independente, precum "Obvious Child". O licăr de lumină îl aduce "Still Alice" şi Julianne Moore în rolul unei profesoare care se confruntă cu un început de Alzhemer, un rol care o plasează în poziţia de favorită la premiu.

Problema rolurilor feminine nu este nouă: în 2013 Martha Lauzen, directoare la Center for the Study of Women in Television and Film din San Diego a analizat 300 de filme lansate în 2013. Studiul concluziona că femeile reprezentau 15% dintre rolurile principale, 29% dintre personajele principale şi 30% din personajele cu un rol vorbit.

Cinematograful comercial în schimb, ignorat de regulă de votanţii de la Oscar, beneficiază în schimb de serviciile unor nume precum Angelina Jolie - "Maleficent" şi Jennifer Lawrence - seria "Hunger Games".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/probleme-la-oscar-nu-se-gasesc-cinci-roluri-feminine-mari-care-sa-merite-premiul-13507215
13507215
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.