Obama cere Congresului 3,2 miliarde de dolari pentru lupta împotriva grupării Statul Islamic

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 07 noiembrie 2014 41 afişări

Barack Obama urmează să ceară vineri congresmenilor americani suplimentarea cu suma de 3,2 miliarde de dolari a finanţării luptei în Irak şi Siria împotriva grupării Statul Islamic (SI), au anunţat joi doi oficiali americani.

Aceste fonduri vor finanţa bombardamentele aeriene efectuate de către coaliţia internaţională condusă de către Statele Unite şi antrenarea militarilor irakieni, au precizat pentru AFP aceşti oficiali sub protecţia anonimatului.

Raidurile aeriene din Irak şi Siria care, potrivit unor experţi în Apărarea americană ar putea dura ani de zile, costă 8,3 milioane de dolari pe zi, potrivit Pentagonului. Însă analişti independenţi apreciază că factura reală este de fapt cu mult mai mare.

Potrivit Pentagonului, Operaţiunea "Determinare Absolută", care a început în august, a costat deja 500 de milioane de dolari până pe 16 octombrie.

Solicitarea pe care se pregăteşte să o adreseze preşedintele intervine după ce acesta a declarat miercuri că va cere Congresului să autorizeze eventuale noi cheltuieli de război. Anterior Casa Albă aprecia că nu este necesară implicarea Congresului în acest tip de dosar.

Această cerere a lui Obama le va permite congresmenilor din toate taberele să dezbată strategia militară a preşedintelui, în contextul în care deciziile sale sunt criticate inclusiv în tabăra sa democrată.

Cererea de finanţare suplimentară va fi prezentată sub forma unui amendament la bugetul alocat Operaţiunilor de urgenţă în străinătate (Overseas Contingency Operations, OCO). Separat de bugetul de bază al Apărării, acest fond este "cardul de credit" folosit pentru acoperirea costurilor războaielor purtate de către Statele Unite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
OBAMA,
CONGRES
/actualitate/obama-cere-congresului-3-2-miliarde-de-dolari-pentru-lupta-impotriva-gruparii-statul-islamic-13505990
13505990
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.