O problemă de miliarde de dolari: Sancţiunile americane împotriva Rusiei aruncă în aer industria diamantelor şi îi împing pe patronii businessurilor de lux la gesturi disperate. India, numărul unu mondial în industria pietrelor preţioase, iese cea mai şifonată din tangoul Biden-Putin

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 13 mai 2022 275 afişări

O problemă de miliarde de dolari: Sancţiunile americane împotriva Rusiei aruncă în aer industria diamantelor şi îi împing pe patronii businessurilor de lux la gesturi disperate. India, numărul unu mondial în industria pietrelor preţioase, iese cea mai şifonată din tangoul Biden-Putin

Invazia Rusiei lansată împotriva Ucrainei a provocat un cutremur în industria diamantelor, care a fost resimţit din minele Siberiei şi până în magazinele comercianţilor de lux din New York, scrie Bloomberg.

Gigantul minier rus Alrosa este responsabil de o treime din totalul diamantelor la nivel global. Pe fondul sancţiunilor aplicate Rusiei, jucători mari din comerţul internaţional de lux, precum Tiffany sau Signet au anunţat suspendarea vânzărilor de diamante ruseşti.

Totuşi în SUA sezonul nunţilor bate la uşă, iar patronii businessurilor de lux sunt disperaţi să găsească o soluţie la problema rusească. Din acest motiv, cele mai importante nume ale industriei pietrelor preţioase au trimis delegaţii către India, cel mai mare producător şi prelucrător de diamante la nivel global.

SUA contează pe India pentru aproape 50% din diamantele pe care le importă. Aceste cifre transformă New Delhi în principalul arhitect al gloriei sau eşecului marilor comercianţi de lux de pe celebrul bulervard Fifth Avenue. În cazul întreruperii acestei relaţii, America de Nord se poate trezi cu magazinele de lux goale, iar India ar putea pierde 2,5 miliarde dolari numai în acest trimestru sau 10% din vânzările sale anuale.

În Surat, unul dintre cele mai mari centre indiene din lume de prelucrare a diamantelor, s-a lăsat liniştea. Nimeni nu mai cumpără , iar preţurile s-au prăbuşit. Toţi cei versaţi în arta prelucrării vorbesc despre aceeaşi problemă: sancţiunile care au împins exportatorii în corzi.

„Deobicei stărzile erau pline de vânzători şi clienţi. După război preţurile au început să se prăbuşească, apoi am ramas cu multă marfă şi niciun cumpărător”, a declarat Manish Jain, unul dintre comercianţii din Surat.

Pentru moment, există mici portiţe de scăpare privind sancţiunile, care permit importul de diamante din India, însă autorităţile americane se grăbesc să le închidă. Meşteşugarii indieni s-au lovit între timp de altă problemă: oamenii refuză să mai cumpere pietrele preţioase care vin din Rusia. Singura soluţie pe care o au acum prelucrătorii este să marcheze originea fiecărui giuvaier, trimiţându-le pe cele ruseşti pe pieţe mai prietenoase, precum China sau Emiratele Arabe Unite.

Pentru India a început o cursă contra-cronometru. Ţara încă exportă pietre preţioase în SUA, pentru că tranzacţiile au fost negociate înainte de impunerea sancţiunilor împotriva Rusiei. Totuşi toate livrările negociate se vor termina în iunie. În plus tot mai multe ţări din Europa se aliniază politcii SUA, punând şi mai multă presiune pe umerii indienilor.

Pierderea accesului la diamantele ruseşti ar distruge complet industria pietrelor preţioase, o lovitură grea pentru India, care va provoca şocuri pe toate pieţele globale.

„Diamantele nu sunt ca petrolul, nu poate oricine să intervină atunci când apare o problemă de deficit. Nu se deschid nicăieri altundeva mine noi. Dependenţa noastră de exportul de diamante este imensă” a declarat Vipul Shah, vice-preşedinte în cadrul Comisiei de Exporturi pentru Diamante din India.

Exportul de pieţe preţioase este a treia cea mai importantă sursă de venit a Indiei, din care a obţinut numai în acest an 40 de miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
sua,
comercianti,
export,
piata,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.