Principalii jucători de pe piaţa de soluţii IT fac afaceri de 600 de milioane de euro

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 20 iulie 2013 734 afişări

Cei mai mari 25 de integratori de soluţii IT&C de pe piaţa locală, companiile care se află de cele mai multe ori în spatele soluţiilor informatice implementate de instituţiile de stat şi de cele mai mari firme private din România, au avut anul trecut afaceri cumulate de aproape 600 de milioane de euro, în creştere cu 4%.

Principalii jucători de pe piaţa de soluţii IT fac afaceri de 600 de milioane de euro

Clasamentul este dominat, la fel ca şi în anii anteriori, de subsidiarele locale ale giganţilor americani IBM şi HP, unii dintre cei mai mari furnizori de servicii IT din lume, iar pe locul trei se află compania românească Teamnet.

Dintre cele 25 de companii din top, doar 12 sunt deţinute la vedere (cu deţinerile declarate direct la Registrul Comerţului din România) de antreprenori români, cele mai mari dintre ele după cifra de afaceri fiind Novensys, Star Storage şi ETA2U. Cifra de afaceri cumulată a celor 12 companii este de 177 de milioane de euro în anul precedent, potrivit datelor de la Finanţe. Cea mai mare creştere a cifrei de afaceri a fost înregistrată în 2012 de subsidiara grupului austriac Kapsch, pe fondul expansiunii companiei pe piaţa locală.

Anul trecut, potrivit datelor preliminare ale companiei de consultanţă şi cercetare de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC), piaţa de soft şi servicii IT din România a scăzut. Datele preliminare arată în acest moment pentru anul 2012 o piaţă de 777 mil. euro, dintre care software 325 de milioane de euro şi servicii IT - 452 de milioane de euro. Din punctul de vedere al clienţilor, piaţa este împărţită în mod aproximativ egal între sectorul privat şi cel public, spune Eugen Schwab-Chesaru de la Pierre Audoin Consultants.

Sectorul public are circa 30% din cheltuielile cu serviciile IT din România şi circa 26% din cele pe software, dar dacă adăugăm toate instituţiile şi companiile aflate sub influenţa statului, atunci ajungem la un procent de 50%, afirmă Chesaru. În zona privată, industria are în continuare investiţii mai mari în soft şi servicii IT. Pierre Audoin Consultants include în zona de producţie de la domeniile petrol şi gaze, auto, alimente şi băuturi, auto, construcţii. "Anul trecut au scăzut şi cheltuielile făcute de operatorii telecom, de sectorul public. Au fost constante în schimb investiţiile din sectorul financiar. În zona financiară este însă posibil ca datele finale să arate o scădere."

Urmărește Business Magazin

/actualitate/principalii-jucatori-de-pe-piata-de-solutii-it-fac-afaceri-de-600-de-milioane-de-euro-11134631
11134631
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.