Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, în incompatibilitate. ANI a sesizat Parchetul şi Curtea de Conturi

Autor: Laura Buciu Postat la 16 februarie 2023 49 afişări

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, în incompatibilitate. ANI a sesizat Parchetul şi Curtea de Conturi

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi pentru incompatibilitate în cazul primarului general Nicuşor Dan. Prefectura trebuie să verifice cum a deţinut Dan patru funcţii în instituţii publice.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane şi pentru incompatibilitate în cazul primarului general Nicuşor Dan. Prefectura trebuie să verifice cum a deţinut Dan patru funcţii în instituţii publice.

Potrivit ANI, în perioada exercitării mandatului de primar general, Nicuşor Daniel Dan a exercitat şi alte funcţii de conducere în cadrul a patru instituţii sau servicii publice, fără mandat de reprezentare, nerespectând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003.

Primarul general s-ar fi aflat în conflict de interese administrativ în perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

„Nicuşor Daniel Dan a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat. Prin acest demers, bugetul ALPAB a fost suplimentat de la 11.517.000 Lei la 14.517.000 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 70, art. 71 şi art. 76 din Legea nr. 161/2003”, arată ANI într-un comunicat transmis joi.

A fost sesizat Parchetul pentru abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

„Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea de către dan Nicuşor Daniel a infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul Penal şi a infracţiunii de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât: amenda contravenţională aplicată de către o instituţie publică persoanei fizice Dan Nicuşor Daniel a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti, iar demersurile de contestare la instanţa abilitată au fost efectuate de către Direcţia Juridic din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti pentru Dan Nicuşor Daniel atât în calitate de persoana fizică, cât şi în calitate de primar general, documentul purtând semnatura olografă a acestuia, distinct pentru ambele calităţi. În perioada 7 august – 7 septembrie 2021, prin exercitarea simultană a funcţiei de primar general şi a funcţiei de director general al ALPAB, a solicitat în calitate de director general suplimentarea bugetului ALPAB cu suma de 3.000.000 Lei şi ulterior a retransmis ALPAB, în calitate de primar general, bugetul solicitat”, arată ANI.

De asemenea, a fost sesizată şi Prefectura Capitalei cu privire la legalitatea exercitării de către primarul general Nicuşor Dan a celor patru funcţii de conducere în cadrul instituţiilor sau serviciilor publice (Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Administraţia Străzilor Bucureşti, ALPAB, Centrul Cultural Expo Arte), fără a avea un mandat de reprezentare.

A fost sesizată Curtea de Conturi a României cu privire la legalitatea achitării amenzii contravenţionale aplicată lui Nicuşor Dan în calitate de persoană fizică, din bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti.

De asemenea, ANI constată că şi fostul primar general Sorin Oprescu se afla în incompatibilitate în perioada 3 ianuarie 2018 – 15 iunie 2020, întrucât a deţinut şi exercitat simultan cu funcţia de Şef Secţie - Clinica Chirurgie Generală IV din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti şi funcţia de Manager al unui proiect finanţat din fonduri europene al cărui beneficiar a fost Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, încălcând astfel prevederile art. 178, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 95/2006.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
primar,
incompatibil,
ani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.