Prima comună din România care intră în insolvenţă: are datorii de peste un milion de euro

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 20 mai 2014 11989 afişări

Prima comună din România care intră în insolvenţă: are datorii de peste un milion de euro

Comuna Ardeoani din judeţul Bacău este prima din România care intră în insolvenţă, după ce Tribunalul Bacău a hotărât deschiderea procedurii generale a insolvenţei, numind un administrator judiciar.

Conform datelor furnizate de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, aceasta este prima comună din România în cazul căreia s-a pronunţat intrarea în insolvenţă, însă pe rolul unor instanţe din ţară se mai află şi alte solicitări de acest gen. Cauza insolvenţei este, conform administratorului judiciar, neonorarea obligaţiilor de finanţare a comunei de către Guvern şi CJ Bacău. Pentru acoperirea datoriilor de peste şase milioane de lei, comuna Ardeoani a primit de la CJ Bacău suma de 5 lei.

Aninoasa, primul oraş intrat în insolvenţă

Tribunalul Hunedoara a dispus, în iunie anul trecut, deschiderea procedurii de insolvenţă solicitată de Primăria Aninoasa, numind ca administrator judiciar SCP Tudor & Asociaţii SPRL, care va avea onorariu egal cu indemnizaţia lunară a primarului, majorată cu 30 la sută, potrivit Hunedoreanul.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale obligă primarii să ceară Tribunalului să declare insolvenţa, dacă autoritatea locală are datorii neplătite mai vechi de 120 de zile şi care depăşesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizează instanţa în timpul prevăzut de lege pot fi amendaţi sau condamnaţi la închisoare. Oraşul Aninoasa este situat în partea de sud a judeţului Hunedoara, în bazinul carbonifer Valea Jiului. Oraşul a fost declarat zonă defavorizată prin Hotărârea Guvernului nr. 992/29.12.1998.

Potrivit statisticilor, doar 5% din procedurile de insolvenţă nu se termină în faliment.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/prima-comuna-din-romania-care-intra-in-insolventa-are-datorii-de-peste-un-milion-de-euro-12638308
12638308
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.