Previziunile economice pentru 2013: un an în care „default“ va fi cuvântul de ordine, iar cheltuielile cu protecţia socială vor fi măcinate de austeritate

Postat la 06 decembrie 2012 15 afişări

Dacă în 2012 în Europa cuvântul de ordine a fost "austeritate", în 2013 cel mai temut cuvânt va fi "default". Va fi atât de temut încât nimeni nu va vrea să-l folosească. Termeni precum "iertare" sau "ajustare" îl vor înlocui. Pentru SUA, ţară care spre deosebire de Europa s-a ferit de austeritate, anul viitor va aduce un pas în plus la ralansarea economică. China, de asemenea, se va reîntâlni cu avansul cu care a uimit în ultimii ani întreaga lume. Acestea sunt o parte din prognozele, moderate, ale analiştilor, oamenilor de afaceri şi băncilor. Sunt însă şi previziuni mai sumbre.

Grecia va juca şi anul viitor rolul eroului principal al "tragediei" din zona euro. Acest stat falimentar nu va putea supravieţui financiar fără ca guvernele europene şi Banca Centrală Europeană să o "ierte", să-i şteargă o parte din datoriile pe care le deţin, scrie CNBC. Printr-un astfel de default mascat datoria uriaşă a Greciei va putea fi redusă suficient astfel încât Atena să aibă suficient spaţiu de manevră pentru atingerea ţintelor bugetare şi de datorii stabilite de creditorii internaţionali. Pro­blema ar fi că după de Grecia obţine astfel de concesii, alte state cu probleme precum Irlanda, Portugalia, Spania şi Italia vor cere cu siguranţă condiţii asemă­nătoare.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/previziunile-economice-pentru-2013-un-an-in-care-default-va-fi-cuvantul-de-ordine-iar-cheltuielile-cu-protectia-sociala-vor-fi-macinate-de-austeritate-10374325
10374325
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.