Preţul petrolului: criză contra criză

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iulie 2012 17 afişări

După ce a fluctuat între 106 dolari/baril acum două luni şi 77 la sfârşitul lui iunie, preţul petrolului a crescut la aproape 89 dolari/baril în urma intrării în vigoare, la 1 iulie, a noii runde de sancţiuni impuse de UE şi SUA Iranului, care au relansat la Teheran discuţiile despre blocarea strâmtorii Hormuz, pe unde trec o cincime din transporturile mondiale de petrol.

Ulterior, spre sfârşitul săptămânii, preţul a scăzut sub 87 dolari, în condiţiile pesimismului pieţelor privind posibilitatea relansării durabile a economiei mondiale. Vineri, după ce au fost anunţate ultimele date despre piaţa muncii din SUA, Reuters a transmis că ţiţeiul cu livrare în august a ajuns la 84,45 dolari/baril. Potrivit datelor oficiale, în luna iunie au fost create numai 80.000 de locuri de muncă în SUA, cu 10.000 mai puţin decât estimau economiştii, iar rata şomajului a rămas la 8,2%.

Goldman Sachs a prezis însă că preţurile vor creşte la 115 dolari/baril în circa trei luni, pe motiv că pierderea livrărilor de ţiţei iranian de către Vest va avea acelaşi efect cu pierderea livrărilor de ţiţei libian în 2011.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pretul-petrolului-criza-contra-criza-9828941
9828941
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.