Preţ mediu record înregistrat pe piaţa de energie electrică

Postat la 16 ianuarie 2019 44 afişări

Pe piaţa angro de energie, electricitatea se tranzacţiona miercuri la preţuri cuprinse între 271 de lei/MWh şi 650 de lei/MWh, preţuri de peste 600 de lei/MWh fiind consemnate pentru tot intervalul 7:00 - 20:00, de unde un preţ mediu record de peste 507 lei/MWh.

Preţ mediu record înregistrat pe piaţa de energie electrică

Preţuri mari apar şi pentru un inteval orar cu consum redus de electricitate, cum este cel dintre 11.00 – 15.00, aceasta fiind o situaţie neobişnuită, preţuri mari apărând de regulă doar pentru perioadele cu consum ridicat. Preţul de 650 lei/MWh este, şi acesta, un maxim al ultimilor doi ani.

 

În ansamblul pieţei, Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU) are o relevanţă scăzută, în condiţiile în care este destinată cumpărăturilor de energie de ultim moment, pentru a compensa eventualele avarii din sistem sau pentru furnizorii care nu au cumpărat din timp energie, în baza unor contracte ferme. În plus, ponderea energiei - ca produs - în totalul preţului final de pe facturi este de doar o treime, restul fiind reprezentat de TVA, taxe de cogenerare şi de transport, astfel că influenţa scumpirilor punctuale de pe OPCOM este cu atât mai puţin semnificativă.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piata,
pret,
mediu,
record,
energie electrica,
inregistrare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.