Preşedintele Senatului, Florin Cîţu: Rata inflaţiei se va duce spre 15% la finele anului, va fi foarte greu să corectezi un nivel aşa ridicat

Autor: Roxana Rosu Postat la 12 aprilie 2022 25 afişări

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu: Rata inflaţiei se va duce spre 15% la finele anului, va fi foarte greu să corectezi un nivel aşa ridicat

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, susţine că rata inflaţiei se va duce spre 15% la finele anului, după ce INS a anunţat marţi o rată de 10,2% în martie.

”Eu credeam iniţial că inflaţia se va duce maxim până la 13% la finalul anului, dar se pare că vom merge la 15%. Aici trebuie să lucreze şi BNR şi Ministerul de Finanţe pentru a ţine rata inflaţiei sub control. Finanţele trebuie să dea un mesaj credibil, că ţin sub control deficitul. Iar BNR e mandatată să livreze preţuri stabile şi trebuie să facă mai mult. Responsabilitatea e împărţită.”, a declarat FLorin Cîţu, fost ministru de Finanţe.

El a mai spus că inflaţia înseamnă preţuri mari şi că va fi foarte greu pentru Guvern să corecteze o rată atât de mare.

”Estimările BNR arătau o inflaţie de aproape 10% la finalul anulul. În condiţiile în care vedeau un maxim de 11% în cursul anului. Trebuia luate măsuri mai devreme. Cu cât le amâni, cu atât ele vor fi mai dure”, a adăugat Cîţu.

INS a anunţat marţi că rata anuală a inflaţiei a accelerat în martie la 10,2%, faţă de 8,5% în februarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 11,2%  faţă de martie 2021, mărfurile nealimentare cu 10,8%, iar serviciile cu 6,5%.  Faţă de luna februarie 2022, în martie preţurile de consum au crescut cu 1,9%. Alimentele s-au scumpit de la o lună la alta cu 2,5%, mărfurile cu 1,8%, iar serviciile cu 0,67%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bnr,
inflatie,
rata,
rata inflatiei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.