Preşedintele PPE: Familia de centru-dreapta trebuie să fie unită pentru a câştiga alegerile

Autor: Andi Manciu Postat la 11 noiembrie 2014 37 afişări

Preşedintele PPE, Joseph Daul, a declarat, marţi, că a venit la Bucureşti pentru a sprijini candidatura lui Klaus Iohannis, el menţionând, referitor la întâlnirile avute cu partidele afiliate PPE, că unora le-a spus că "familia de centru-dreapta trebuie să fie unită pentru a câştiga alegerile".

"Am venit pentru a sprijini candidatura lui Klaus Iohannis pentru ca el să câştige alegerile duminica viitoare. (...) Eu sunt convins că valorile PPE, pe care nu le-a abandonat niciodată, şi anume statul de drept, justiţia, lupta împotriva corupţiei, vor fi respectate prin Klaus Iohannis şi nu vor fi respectate prin domnul Ponta, pentru că am văzut totuşi, la nivelul instituţiilor, în calitate de prim-ministru, că a pus în chestiune respectul instituţiilor. Al doilea lucru, pe care am venit să vi-l spun aici, că România are nevoie de creştere şi de locuri de muncă. Eu cred că Iohannis a făcut la Sibiu în ultimii ani un exerciţiu care nu poate fi pus în discuţie. Când văd cum este atacat, cum a fost atacat în ultimele săptămâni, pot să spun că forţele răului care îl atacă nu-l atacă degeaba. Pentru că domnia sa a reuşit la nivelul municipalităţii şi atunci când spunem că un primar nu este capabil să gestioneze o ţară sau politica internaţională mă gândesc pur şi simplu la imagine, gândiţi-vă cum face un şef de stat francez, gândiţi-vă la prietenul meu Jacques Chirac", a declarat Daul, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul ACL.

El a menţionat că, în ceea ce-l priveşte, a fost primar al unei comune din Franţa, acesta fiind prima sa calitate politică.

"Atunci când eşti primarul unei comune eşti foarte aproape de cetăţenii săi, de concetăţenii tăi. Decizi un lucru dimineaţa, iei o hotărâre, după-amiază o şi execuţi. Ştii ce se întâmplă la nivelul concetăţenilor tăi, la nivelul fiecărei familii din comuna respectivă. Aceasta este cea mai bună experienţă pentru o poate avea un candidat la Preşedinţie", a mai spus preşedintele PPE.

Daul a fost întrebat cum vede faptul că, în ciuda recomandărilor PPE, mai multe partide afiliate din România nu şi-au exprimat sprijinul pentru Klaus Iohannis pentru turul II de scrutin.

Liderul PPE a răspuns că a avut întâlniri cu toate partidele de dreapta, marţi dimineaţă, menţionând că "politica e un lucru complicat".

"Anumite partide mi-au explicat că era mai bine să nu sprijine direct candidatura domnului Iohannis, că un sprijin indirect ar fi cel care ar aduce mai multe voturi, vă las pe dumneavostră să reflectaţi asupra acestui lucru, cu statistici pe hârtie. Aş vrea să cred lucrul ăsta. Şi, apoi, mai sunt şi alţii cărora le-am spus că nu este normal, pentru că familia de centru-dreapta trebuie să fie unită pentru a câştiga alegerile”, a spus Daul.

Preşedintele PPE a fost întrebat cum vede anunţul făcut de PNŢCD, care îndeamnă electoratul să-şi anuleze buletinul de vot, scriind pe acesta "refuz sau monarhie constituţională".

"În dimineaţa aceasta le-am spus că nu sunt deloc de acord şi că pentru mine este scandalos", a afirmat Daul.

El a menţionat totodată că "un partid are dreptul să spună dacă sprijină sau nu sprijină un candidat, acesta este respectul democraţiei".

Preşedintele PPE a evitat să menţioneze dacă vor exista sancţiuni în cazul formaţiunilor afiliate PPE care nu respectă recomandările.

Daul a fost întrebat ce anume a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi dacă acesta a avut un mesaj de susţinere pentru Iohannis.

"Singurul lucru pe care l-aş spune, în legătură cu dimineaţa de astăzi, este că domnul Băsescu va fi foarte mulţumit dacă mişcarea de centru-dreapta va câştiga alegerile duminica viitoare. În rest, am discutat chestiuni politice, dar asta rămâne între noi. (…) Am venit şi ca să-i mulţumesc pentru lucrul foarte bun pe care l-a făcut alături de PPE", a afirmat Joseph Daul.

El a mai fost întrebat cum l-ar convinge pe Victor Ponta, dacă ar fi în locul lui Klaus Iohannis, să participe la o dezbatere prezidenţială. "În primul rând, nu sunt candidat la Preşedinţie, e păcat. Mi-ar face plăcere să lupt aici în România pentru români şi pentru poporul român. Dar cred că este normal ceea ce a spus prietenul meu Klaus, că trebuie să ne aşezăm la acelaşi nivel. Nu trebuie să ne întâlnim într-un loc care aparţine primului ministru, trebuie să fie un loc neutru. Este acelaşi nivel, este un lucru foarte firesc. Cred că nici domnul Ponta, nici domnul Iohannis nu se tem de această dezbatere, trebuie respectată campania electorală", a mai spus liderul PPE.

Preşedintele PPE, Joseph Daul, a fost primit, marţi dimineaţă, la ora 08.00, de preşedintele Traian Băsescu la Palatul Cotroceni.

Ulterior, preşedintele PPE a avut întrevederi la Bucureşti cu reprezentanţi ai PNŢCD, UDMR, PMP, cu Monica Macovei, precum şi cu liderii ACL Klaus Iohannis, Vasile Blaga şi Anca Boagiu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
DAUL,
IOHANNIS,
/actualitate/presedintele-ppe-familia-de-centru-dreapta-trebuie-sa-fie-unita-pentru-a-castiga-alegerile-13532557
13532557
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.