Preşedintele Chinei Xi Jinping mutilează economia ţării în numele politicii de Covid Zero. Este un semn că nu mai vrea creştere economică cu orice preţ, dar şi o demonstraţie de forţă înainte de un congres care i-ar putea aduce ceea ce niciun preşedinte chinez n-a mai primit: un al treilea mandat

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 16 august 2022 75 afişări

Economia Chinei nu o duce bine, iar starea i se înrăutăţeşte pe zi ce trece. De vină sunt încetinirea economiei mondiale, o criză fără precedent pe piaţa imobiliară şi automutilare – lockdownuri peste lockdownuri şi politica de toleranţă zero faţă de Covid-19 dusă până la extrem de Partidul Comunist.

Preşedintele Chinei Xi Jinping mutilează economia ţării în numele politicii de Covid Zero. Este un semn că nu mai vrea creştere economică cu orice preţ, dar şi o demonstraţie de forţă înainte de un congres care i-ar putea aduce ceea ce niciun preşedinte chinez n-a mai primit: un al treilea mandat

Economia Chinei nu o duce bine, iar starea i se înrăutăţeşte pe zi ce trece. De vină sunt încetinirea economiei mondiale, o criză fără precedent pe piaţa imobiliară şi automutilare – lockdownuri peste lockdownuri şi politica de toleranţă zero faţă de Covid-19 dusă până la extrem de Partidul Comunist.

Dacă primele cauze sunt de înţeles, ultima pare cel puţin ciudată pentru publicul occi­dental, unde restricţiile din timpul pandemiei sunt deja un vis urât. Însă în China această automutilare economică are sens, ţine de con­trol şi de întărirea controlului liderului suprem asupra populaţiei şi politicienilor mai mici. Dar este şi un semn că pentru Beijing au trecut vremurile când era dispus să încurajeze creşte­rea economică cu orice preţ.

Iar ce se întâmplă cu economia chineză in­fluenţează întreaga economie mondială. Spre exemplu, pesimismul creat pe pieţe de înce­ti­ni­rea Chinei a dus la ieftinirea petrolului când Europa trece printr-o criză a energiei şi a cos­tului vieţii din cauza cotaţiilor şi preţurilor exa­gerat de mari. Acest lucru arată că economia chineză este un mare consumator de orice, iar reducerea consumului acolo înseamnă vre­muri grele pentru exportatorii europeni.

Cele mai recente date statistice arată că în iulie vânzările de retail, investiţiile şi producţia industrială au fost sub aşteptări, scrie Bloomberg. Rata şomajului pentru categoria de vârstă 16-24 de ani a urcat la 20%, un nivel record. Într-o decizie care i-a şocat pe toţi, banca centrală chineză a tăiat dobânda de politică monetară, reducând astfel costul creditului, semn că economia are nevoie de stimul suplimentar pentru a creşte.

În Vest, tendinţa este invers, de a majora dobânzile, măsură necesară pentru slăbirea forţelor inflaţioniste, preţul fiind frânarea creşterii economice. Experţii spun că atâta timp cât criza de pe piaţa imobiliară şi lockdownurile continuă, eforturile băncii centrale nu vor fi de prea mare folos.

Un val de boicoturi ale contractelor de credit ipotecar pentru proiecte incomplete de locuinţe a făcut ca gospodăriile să fie mai precaute în ceea ce priveşte cumpărarea unei locuinţe, ceea ce reduce impactul ratelor ipotecare mai mici.

„Datele economice pentru iulie sunt foarte alarmante“, spune Raymond Yeung, analist la Australia & New Zealand Banking Group. „Autorităţile trebuie să vină cu sprijin complet pentru economie pentru a stopa încetinirea.“

Datele sugerează o criză de încredere a gospodăriilor şi afacerilor când Partidul Comunist se pregăteşte pentru un congres important, în care preşedintele Xi Jinping ar putea încerca ceea ce n-a mai făcut niciun lider chi­nez niciodată: câştigarea unui al treilea mandat.

Însă conducerea chineză a exclus stimulente cuprinză­toare şi s-a angajat să conti­nue cu politica sa de Covid Zero, care cere autorităţilor să închidă afaceri şi să impună carantine când apar puseuri majore de pandemie.

Economiştii îşi reduc constant proiecţiile de creştere a PIB în acest an, cifra cel mai des întâlnită fiind de 4%, ceea ce este puţin pentru o economie emergentă şi uriaşă cum este cea chineză. Optimism a mai rămas puţin.

Guver­nul chinez probabil că încearcă să facă ceea ce n-a mai reuşit niciodată, să repornească economia fără să umfle piaţa imobi­liară şi să agraveze bula de acolo – vânzările de lo­cu­inţe s-au pră­buşit cu aproape 30% în iulie.

Încetinirea economiei chi­ne­ze se simte deja în activitatea din alte economii, cum sunt cea germană şi cea sud-coreeană, de­pendente de exporturi. Dar şi in­vers, cu probabilitatea ca zona euro să intre în recesiune fiind mai mare decât aceea ca economia europeană să-şi continue creşterea.

Urmarea este că valoarea comenzilor de orice, de la fermoare la corturi, pentru fabricile chineze a luat-o în jos. În zona euro, inflaţia este la un nivel record. În aceste condiţii, de ce ar mai pune Beijingul încă o piedică pentru economia chineză sub formă de lockdown-uri?

Un scenariu-explicaţie are Bloomberg. Este anul 2025. Beijing, cinci ani de la începutul pandemiei, iar politica Covid Zero a preşedintelui chinez Xi Jinping este în continuare un aspect inevitabil al vieţii de zi cu zi. Locuitorii trebuie să facă testarea PCR la fiecare câteva zile la unul dintre centrele de control instalate aproape la fiecare colţ de stradă.

O aplicaţie personalizată cu un cod de sănătate determină cine se poate deplasa prin capitală şi unde. Copiii trebuie să primească rezultat negativ la test pentru a merge în parc. Ceva la fel de simplu ca o vizită la o cafenea sau la un supermarket poate duce la închiderea cetăţenilor în apartamentele lor.

Cei bolnavi nu au voie nici măcar să iasă să-şi ia mâncare – aceasta le este oferită în schimb de stat. Deoarece câteva cazuri pozitive le dă pretext oficialilor să restricţioneze circulaţia în tot oraşul sau în anumite părţi ale sale, directorii executivi presupun că trebuie să facă faţă mai multor lockdown-uri pe an.

Companiile, universităţile şi instituţiile culturale care au prosperat cândva prin contactul cu restul lumii sunt izolate, zborurile către China fiind limitate, iar călătorii încă se confruntă cu carantinele obligatorii. Multinaţionalele se chinuie să convingă personalul străin să se mute şi să suporte neplăcerile politicii Covid Zero pe care localnicii le acceptă în mare măsură drept realitate.

O populaţie nemulţumită este mai simplu de controlat prin izolare. De asemenea, politica de Covid Zero poate fi şi o demonstraţie de forţă a lui Xi în faţa politicienilor care nu l-ar accepta preşedinte pentru a treia oară, sau măcar conducător din umbră, dar şi în ochii chinezilor de rând care vor să fie protejaţi într-o societate descrisă ca fiind sub asediul pandemiei. Apoi, liderii regionali pot fi traşi uşor la răspundere pentru eşecurile economice, şi înlăturaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
presedinte,
china,
economie,
politica,
xi jinping

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.