Pregatiri la Barcelona pentru finala Ligii Campionilor: ciocniri violente intre politie si "indignados" (VIDEO)

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 mai 2011 18 afişări

Cateva mii de oameni s-au adunat incepand de vineri seara in Plaza de Catalunya din Barcelona, reocupand piata dupa ce politia a incercat sa disperseze tabara de protestatari ("indignados"), spre a evita posibile altercatii cu ocazia meciului Barcelona – Manchester din finala Ligii Campionilor.

Ei au decis sa ramana in piata si dupa terminarea meciului, care are loc pe stadionul Wembley din Londra.

Politia a intervenit vineri cu bastoane si pistoale cu aer comprimat si gloante de cauciuc asupra manifestantilor care ocupa piata de cateva saptamani, spre a face loc serviciilor de salubritate, carora primaria le-a cerut sa curete locul de obiecte contondente care ar putea fi folosite de fanii Barca asteptati sa iasa in strada dupa meci, spre a sarbatori victoria echipei.

Reprezentantii politiei au explicat, conform presei spaniole, ca au ridicat din piata butelii de gaz pentru gatit, generatoare electrice, mese, canapele, sticle, computere si alte obiecte considerate periculoase in conditiile unor altercatii cu fanii Barca, asteptati sa iasa pe strazi in numar mare dupa meci. Politistii le-au cerut manifestantilor sa paraseasca zona si eventual sa se intoarca duminica, dupa ce se va fi terminat finala Ligii Campionilor.

In urma violentelor au fost usor raniti 121 de oameni, dintre care 37 de politisti, a relatat El Pais. Dupa plecarea politiei, protestatarii au revenit in piata in numar si mai mare, iar in cursul zilei de sambata s-au apucat sa curete ei insisi piata, cu maturi, detergenti si perii. Protestele s-au extins si in piete din alte cartiere ale Barcelonei, in semn de solidaritate cu ranitii si spre a denunta brutalitatea politiei.

Localnicii au fost infuriati indeosebi de declaratiile unuia dintre politisti, Ferran Teruel, care a scris pe contul sau de Facebook "Azi manifestantii au luat bataie in loc de ajutoare de somaj. Ha!" si a adaugat "A fost ca si cum as fi fost intr-o cofetarie si n-am putut sa iau si eu o prajitura... erau atatia *** acolo si n-am putut sa dau in ei. Ma gandesc sa lucrez si sambata cat e meciul cu Barca, poate o sa am mai mult noroc". Screenshot-ul cu declaratiile lui a facut rapid ocolul retelelor sociale online, iar Teruel si-a inchis contul de Facebook.

Miscarea "los indignados" este formata in special din tineri care protesteaza incepand de la jumatatea lunii mai, in pietele publice din Madrid si din alte orase, contra clasei politice, pe care o acuza de coruptie, incompetenta si nepasare fata de somajul in crestere, de departe cel mai mare din UE. Altii critica taierea cheltuielilor pentru serviciile publice si cresterea discrepantelor sociale din Spania ca efect al politicilor de criza.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pregatiri-la-barcelona-pentru-finala-ligii-campionilor-ciocniri-violente-intre-politie-si-indignados-video-8292651
8292651
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.