Prea multă mâncare în coşul de consum strică

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 martie 2012 83 afişări

Faţă de o pondere a alimentelor sub 20% în coşul de consum, în zona euro, sau în jur de 20% în ţări ca Polonia, Ungaria sau Cehia, ponderea alimentelor în coşul de consum rămâne aproape de 40% în România, chiar dacă în ultimii ani s-a mai redus întrucâtva.

Economiştii BM şi ai FMI au atras atenţia că ţările unde mâncarea consumă o parte mare din bugetul familiilor sunt cele mai vulnerabile la inflaţie. Aceeaşi este şi explicaţia pentru care în România dezinflaţia a fost în general după 1990 dificil de realizat şi de scurtă durată.

Sursa: Eurostat via BNR

Conform celui mai recent sondaj în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), principalii factori inflaţionişti din următoarele 12 luni ar putea fi producţia agricolă internă, ajustarea preţurilor administrate (în special energie) şi cotaţia internaţională a petrolului. Aceştia ar putea fi contrabalansaţi de o serie de factori dezinflaţionişti, cei mai des identificaţi de către membrii AAFBR fiind deficitul de cerere agregată şi aşteptările inflaţioniste ale consumatorilor.

Pentru finele anului 2012, estimarea membrilor AAFBR care au răspuns la sondaj plasează rata anuală a inflaţiei la 3,7% (estimările variază între 2,9% şi 4%). La finalul anului 2013, rata anuală a inflaţiei s-ar putea situa la 3,5% (estimările variază între 3% şi 4,5%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/prea-multa-mancare-in-cosul-de-consum-strica-9387077
9387077
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.