Prăpădul din decembrie: Cum a pierdut cel mai mare fond de pensii din lume 130 de miliarde de dolari la finalul lui 2018

Autor: Alex Ciutacu Postat la 03 februarie 2019 82 afişări

Prăpădul din decembrie: Cum a pierdut cel mai mare fond de pensii din lume 130 de miliarde de dolari la finalul lui 2018

Cel mai mare fond de pensii din lume a raportat pierderi record după ce pieţele globale de acţiuni au fost răvăşite de tensiuni şi volatilitate anul trecut, tipul acestea de active reprezentând jumătate din portofoliul instituţiei, potrivit Bloomberg.

Fondul Guvernamental de Pensii al Japoniei a înregistrat pierderi de 9,1%, adică 136 miliarde dolari în trimestrul încheiat în 31 decembrie, potrivit unui anunţ oficial.

Declinul a fost generat de scăderile de pe burse, înregistrate ca fiind cele mai bruşte din istoria fondului, chiar şi în comparaţie cu cele din aprilie 2008.

Acţiunile din piaţa japoneză au reprezentat cea mai proastă investiţie a fondului, urmate de „pieţele de capital străine.

Activele fondului au scăzut la aproximativ 1,37 triliarde dolari în comparaţie cu 1,51 triliarde dolari în luna septembrie.

În timp ce acţiunile din portofoliu au generat un profit semnificativ în ultimii doi ani fiscali, declinul din luna decembrie nu erau percepute cu un risc atât de ridicat în portofoliul fondului – acesta investind în funcţie de un plan strategic implementat în 2014, în urma căruia acţiunile trebuiau să capete o pondere mai mare în portofoliu, în comparaţie cu obligaţiunile.

Acum, pentru a menţine o stabilitate, Fondul de Pensii trebuie să se întoarcă spre obligaţiuni sigure cu randament fix, însă cele oferite de guvernul japonez au unrandament extrem de scăzut, spune Naoki Fujiwara, manager-şef de fond în cadrul Shinkin Asset Management, un fond din Tokyo.

„Are sens ca Fondul să deţină în continuare active de risc chiar şi în acest mediu deoarece randamentele pe titluri de stat sunt foarte scăzute la nivel global, iar investiţiile în obligaţiuni nu aduc câştiguri ridicate”, spune Fujiwara. „Cu toate acestea, din punctul de vedere al unui pensionar, aceste investiţii au un grad de risc prea ridicat”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
fonduri de pensii,
miliarde,
pierdere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.