Poza zilei: vedere panoramică de pe Marte

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 19 august 2012 49 afişări

O imagine a solului planetei Marte, realizată de robotul spaţial Curiosity chiar în ziua când a ajuns pe planetă (6 august), surprinde o parte din măreţia muntelui Sharp (Aeolis Mons) din centrul craterului Gale, unul dintre principalele obiecte de cercetare ale misiunii spaţiale.

Imaginea, care arată inclusiv umbra şi o parte din instrumentele robotului, a fost asamblată de un entuziast al călătoriilor spaţiale pe nume Damien Bouic, astfel încât să producă o vedere completă, la 360 de grade, a locului unde se află Curiosity. Bouic a folosit două fotografii făcute de robot, una panoramică provenită de la camera Navcam şi cealaltă de la camera Hazcam, care a surprins o parte din Muntele Sharp (vârful propriu-zis al muntelui nu se vede, întrucât este dincolo de orizont).

Vezi aici imaginea panoramică (shift --> zoom; control ---> micşorare)

Laboratorul spaţial Curiosity, lansat de NASA, a ajuns pe planeta roşie la 6 august şi va rămâne pe Marte tot restul anului, pentru a monitoriza mediul marţian, a colecta date despre radiaţii şi a analiza mostre de sol şi roci. Muntele Sharp, înalt de circa 5.000 m, oferă material bogat de cercetare, prin faptul că este alcătuit din sedimente a căror analiză ar putea clarifica dacă planeta a avut sau nu condiţii pentru a permite apariţia vieţii.

Foto: NASA

Urmărește Business Magazin

/actualitate/poza-zilei-vedere-panoramica-de-pe-marte-9958517
9958517
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.