Poza zilei: fotografia care a câştigat World Press Photo 2012

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 11 noiembrie 2012 267 afişări

Un fotograf sud-african a câştigat anul acesta un premiu prestigios al profesiunii sale, cu poza impresionantă a unei prostituate ucrainence dependente de droguri, despre care afirmă că nici nu ştie dacă mai este acum în viaţă.

Fotograful Brent Stirton a realizat imaginea de mai sus la 31 august 2011, în oraşul ucrainean Krivoi-Rog, iar prostituata se numeşte Maria. "Am ştiut de când am fotografiat-o că va fi o imagine puternică şi cu un mesaj puternic", a declarat Stirton pentru New York Daily News, referindu-se la numărul mare de tinere din fosta URSS pe care lipsa de oportunităţi în viaţă le împinge către moduri jalnice şi periculoase de a-şi câştiga existenţa. "Cred că sunt multe motive de reflecţie degajate de această imagine. Despre demnitatea umană, despre fragilitate, despre consecinţele ei."

"Maria era o fată cât se poate de normală dintr-un orăşel industrial, care din cauza sărăciei a ajuns să-şi vândă corpul ca să facă rost de bani şi apoi a ajuns dependentă de droguri", afirmă fotograful. La momentul când i-a făcut poza, Maria era deja atât de bolnavă, încât Stirton spune că nu se ştie dacă în prezent mai trăieşte.

World Press Photo, cea mai mare şi mai cunoscută competiţie de fotografie de presă pe plan mondial, datând din 1955, are zece categorii (Spot News, General News, People in the News, Contemporary Issues, Daily Life, Sports Action, Sports Features, Portraits, Arts and Entertainment, Nature). Stirton a câştigat premiul întâi la categoria Contemporary Issues.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/poza-zilei-fotografia-care-a-castigat-world-press-photo-2012-10294182
10294182
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.