Povestea lui Bjørn Kjos, antreprenorul care a creat unul dintre cei mai mari transportatori low-cost din lume

Autor: Andra Stroe Postat la 23 februarie 2019 106 afişări

După ani de carieră petrecuţi atât la bordul avionului, cât şi în sala de judecată, Bjørn Kjos a fondat Norwegian Air Shuttle, a treia cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, cu peste 33 de milioane de pasageri anual.

Povestea lui Bjørn Kjos, antreprenorul care a creat unul dintre cei mai mari transportatori low-cost din lume

Bjørn Kjos s-a născut pe 18 iulie 1946 în Sokna, Ringerike. După ce a servit ca paraşutist în armata norvegiană, Kjos s-a înscris în Royal Norwegian Air Force Academy (Academia Forţelor Regale Aeriene). Timp de doi ani s-a antrenat ca pilot în SUA şi a pilotat două supersonice în timpul războiului rece, între 1969 şi 1975. Întors în Norvegia, a aplicat pentru un job în cadrul Scandinavian Airlines System, însă a fost refuzat, din lipsă de locuri.

Acest fapt l-a determinat pe Kjos să se înscrie la Universitatea din Oslo pentru a studia dreptul. Între 1983 şi 2002 a practicat avocatura, dar pentru o perioadă a lucrat şi ca judecător în cadrul tribunalului din oraşul Moss. Începând cu 1993, a primit acces şi la cazurile Curţii Supreme.

În 1986, Bjørn şi fratele său Tore au fondat grupul Read, care s-a ocupat de cercetarea seismologică în Marea Nordului pentru industria petrolieră. În 1993, după falimentul companiei aeriene Busy Bee, antreprenorul a pus bazele companiei Norwegian Air Shuttle, care folosea noile aeronave Fokker 50 pentru a zbura pe rute regionale în vestul Norvegiei, servite înainte de Busy Bee. Compania a fost înfiinţată în data de 22 ianuarie 1993, iar în 2002 Kjos a transformat Norwegian Air într-o companie aeriană low-cost.

De asemenea, a deţinut o parte din Lufttransport, al cărei preşedinte a fost până în 2005, când compania a fost vândută către Norsk Helikopter.

Bjørn Kjos a fost ales „Antreprenorul anului” de către Ernst & Young în 2009 şi în acelaşi an a primit titlul de „Liderul anului” din partea Manpower Inc.

Kjos este căsătorit cu Gerd Helen Kjos şi au împreună un fiu – Lars Ola – şi două fiice: Guri Helene şi Anna Helene. Antreprenorul este pasionat de activităţi outdoors şi practică hikingul şi sailingul. În 2006, a debutat ca scriitor cu thrillerul „The Murmansk Affair”. În 2017, Norwegian Air Shuttle, a doua cea mai mare companie aeriană din Scandinavia şi a treia de linie low-cost din Europa, a funcţionat cu 144 de aeronave şi aproximativ 5.700 de angajaţi, înregistrând venituri de peste 3,5 miliarde de dolari şi un număr de peste 33,2 milioane de pasageri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
companie aeriana,
cost,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.