Pot să mă vaccinez dacă am născut recent şi alăptez?

Autor: Andreea Tobias Postat la 04 martie 2021 48 afişări

Multe femeie se întreabă dacă se pot vaccina dacă au născut recent şi alăptează. Răspunsul profesorului de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai, Răzvan Cherecheş.

Pot să mă vaccinez dacă am născut recent şi alăptez?

„Da. Nu avem până în acest moment niciun studiu care să demonstreze vreun impact negativ al vaccinării mamei asupra unui copil care este alăptat. La fel, nu avem niciun fel de studiu care să fi demonstrat vreun impact negativ al vaccinării asupra unei femei gravide. Asociaţia Americană a Obstetricienilor şi Ginecologilor recomandă vaccinarea pentru toate femeile gravide sau care alăptează şi care doresc să se vaccineze”, spune Răzvan Cherecheş: https://www.facebook.com/MinisterulSanatatii/videos/470537293972263.

Conform acestuia, există voci în spaţiul public românesc care împrăştie zvonuri ridicole cum că vaccinarea ar duce la sterilizarea femeilor, „ceea ce este complet fals. Femeilor care au intrat în faza a treia a vaccinului li s-a spus explicit să nu rămână gravide, astfel încât studiul să fie relevant. Cu toate acestea, cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, zeci de femei vaccinate au rămas gravide, ceea ce demonstrează că vaccinarea nu afectează fertilitatea în niciun fel”.

În plus, profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeş-Bolyai atrage atenţia că trebuie să avem încredere în producătorii de vaccinuri, la fel cum avem încredere în uzilele de apă: „Gândiţi-vă aşa, mâncarea pe care o mâncaţi în fiecare zi, apa pe care o beţi în fiecare zi, cât de siguri sunteţi ce intră în mâncarea respectivă? Exact la fel, cum avem încredere în uzina de apă, în producătorii de alimente, trebuie să avem încredere şi în producătorii de vaccin, cu atât mai mult cu cât administrarea vaccinului este pur voluntară”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alăptare,
vaccin,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.