Posesia de marijuana nu mai e pedepsita cu inchisoarea in Connecticut

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iunie 2011 328 afişări

Connecticut a devenit al 13-lea stat din SUA care nu mai pedepseste cu inchisoarea posesia de marijuana in cantitati mici, in urma votului de marti din Camera Reprezentantilor.

Conform legii adoptate, cei prinsi avand asupra lor o jumatate de uncie (o uncie - 28,35 g) de marijuana sau mai putin, pentru uz personal, vor fi amendati cu 150 de dolari, daca sunt la prima abatere, iar la urmatoarele abateri vor fi amendati cu cel putin 200 de dolari, dar nu cu mai mult de 500.

In plus, cei in varsta de 21 de ani sau mai tineri aflati in aceasta situatie vor avea permisul auto suspendat pe 60 de zile. Cazurile celor de pana la 18 ani vor fi transferate autoritatilor care se ocupa cu delincventa juvenila. Legea a fost adoptata sambata trecuta de Senat, care a introdus in textul initial, mai permisiv, prevederile referitoare la penalizarea suplimentara a tinerilor, ca si cea conform careia cei prinsi cu marijuana de trei sau mai multe ori vor fi obligati sa apeleze la consiliere antidrog pe cheltuiala proprie.

Biroul pentru Analiza Fiscala (OFA) estimeaza ca prin adoptarea legii care scoate posesia cantitatilor mici de drog de sub incidenta pedepsei cu inchisoarea, statul va economisi anual 885.000 de dolari reprezentand salarii ale procurorilor si ale avocatilor si costuri de judecata. OFA estimeaza, in schimb, ca statul va obtine din noile amenzi pana la 1,4 milioane de dolari.

Unii reprezentanti au criticat adoptarea legii, aratand ca ea transmite mesajul ca in fond nu e mare lucru sa te droghezi si ca ideea de pericol al consumului de droguri de fapt n-ar mai fi recunoscuta de lege. Altii au criticat alegerea arbitrara a limitei cantitatii de marijuana, explicata ca fiind echivalentul a 30 de jointuri. "Nu poate fi brusc in regula daca ai 30 de jointuri, dar rau daca ai 50 de jointuri. Ori e ceva rau pur si simplu, ori nu e rau deloc", a declarat Themis Klarides, democrat de Derby, citat de publicatia Hartford Courant.

In 2009 au fost inregistrate 9.290 de arestari pentru posesie de marijuana in cantitatea specificata de legea actuala, conform OFA.

Statele care au legiferat scoaterea de sub incidenta pedepsei cu inchisoarea a posesiei de marijuana in cantitati mici pentru uzul personal sunt Alaska, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Minnesota, Mississippi, Nebraska, New York, Nevada, Ohio, Oregon. Cantitatile pentru care se aplica simpla pedeapsa cu amenda variaza insa (in Minnesota, de pilda, maximul este 1,5 uncii - 42,5 grame), ca si cuantumul amenzilor.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/posesia-de-marijuana-nu-mai-e-pedepsita-cu-inchisoarea-in-connecticut-8323205
8323205
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.