Zambete pe 9 mm

Postat la 01 februarie 2010 13 afişări

Competitia pentru sefia PSD a capatat si aspecte comice, cu largul concurs al presei, foarte predispusa la a da informatii “pe surse”.

Astfel, Cristian Diaconescu a fost nevoit sa dezminta anuntul unei retrageri de curtoazie pentru a face loc unui concurent de calibru, Adrian Nastase; spre nenorocul sau, contra-informatia nu s-a bucurat insa de aceeasi expunere mediatica, astfel ca, prin perdeaua de fum creata cu acest prilej, candidatura lui Diaconescu a suferit o usoara pierdere de culoare. La fel s-a intamplat si in cazul lui Miron Mitrea, pe care tot o serie de "cunoscatori" ai vietii interne din PSD l-au caracterizat ca un tactician care-si pregateste cat mai bine exitul din cursa, urmand sa lase si el locul unui coleg mai apt de a prelua sefia formatiunii.

Principalul avantajat de aceste zvonuri dezinformatoare a fost considerat in prima instanta Adrian Nastase, care a semnalat inca o data intrarea in cursa, fara a face insa vreun pas concret.

Insa actualul presedinte Mircea Geoana este singurul avantajat de un climat nesigur in ce-i priveste pe contracandidatii sai. Dintre cei vizati pentru a-l inlocui pe Mircea Geoana, Adrian Nastase ar putea fi o solutie de "mana forte", ceruta insistent de liderii locali, insa deocamdata este neclar cum va putea acesta sa nu contamineze din nou partidul cu imaginea sa publica negativa. Un argument asemanator este aplicabil si lui Miron Mitrea, iar la aceasta se adauga si acuzatiile - negate de impricinat - de partizanat cu actualul presedinte Basescu.

In fine, Cristian Diaconescu este cel mai putin afectat de scandaluri publice, fost diplomat ca si actualul presedinte, dar si fost candidat modest la Primaria Capitalei. Teza de campanie a lui Diaconescu pare sa fie rocada de putere cu cat mai putine victime, dupa ce i-a nominalizat pe toti liderii vizibili ai partidului (Iliescu, Nastase, Mitrea, Geoana, Hrebenciuc, Vanghelie, Oprisan etc.) ca potentiali membri ai viitoarei sale echipe de conducere. Dat fiind ca Diaconescu si Mitrea (dublati sistematic de Adrian Nastase) s-au legitimat pana acum drept candidati doar prin criticile la adresa prestatiei lui Mircea Geoana, aceasta strategie l-ar putea avantaja pe actualul presedinte la momentul votului.

Pe scurt

  • UCRAINA

    Cam greu de invins. Parlamentul ucrainean l-a demis pe Iuri Lutenko, ministrul de interne al guvernului condus de Iulia Timosenko, aproband o propunere in acest sens a Partidului Regiunilor, condus de contracandidatul ei la alegerile prezidentiale din 7 februarie, Victor Ianukovici. Premierul in exercitiu a anuntat ca il va numi pe Lutenko ministru adjunct, acesta putand sa exercite in continuare mandatul ca interimar, si sa se ocupe de organizarea scrutinului de duminica, la care Timosenko are de recuperat o distanta de circa 15 procente, fiind cotata cu doar 40,7%, din intentiile de vot, fata de 55,9%, cat inregistreaza fostul premier pro-rus Viktor Ianukovici.

  • IRAN

    Latul puterii nu iarta. Iranul a spanzurat doi manifestanti antiguvernamentali, unul apartinand unui grup monarhist si altul organizatiei "Mujahedinii poporului". Cei doi, acuzati ca sunt "inamicii lui Dumnezeu", au fost arestati in timpul protestelor din 27 decembrie si condamnati la moarte pentru participarea la revoltele care au urmat realegerii presedintelui Mahmud Ahmadinejad. Ei au fost acuzati ca au incercat sa rastoarne regimul din republica islamica si ca apartineau unei miscari antirevolutionare si unei miscari teroriste, potrivit unui comunicat oficial.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/zambete-pe-9-mm-5465513
5465513
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.