Repede, pana la vacanta

Postat la 14 iunie 2010 39 afişări

Actuala putere a pierdut o lupta cu initiatorii motiunii de cenzura la adresa Guvernului chiar inainte ca documentul sa fie supus votului in plen.

"Meritul" pentru aceasta victorie ii apartine presedintelui Traian Basescu, care a trimis intr-un moment cel putin inoportun o scrisoare de avertisment conducerii Parlamentului, pentru a cere devansarea dezbaterii motiunii de cenzura, la trei zile de la citirea ei in plen.

Invocarea de catre presedinte a unor decizii ale Curtii Constitutionale a fost primita cu un refuz condescendent de opozitie si cu mult aplomb de reprezentantii PDL si de premierul Emil Boc; istoricul motiunilor de cenzura la adresa Guvernului s-a dovedit, se pare, impotriva solicitarii presedintelui, cel mai recent exemplu fiind al motiunii care a dus la caderea precedentului guvern Emil Boc.

Opozitia nu poate savura insa prea mult gustul victoriei de etapa obtinute cu ajutorul presedintelui, dat fiind ca motiunea de cenzura nu era creditata cu sanse de adoptare; pe de alta parte, reducerea pensiilor si a indemnizatiilor sociale cu 15% va intra in vigoare din aceasta saptamana, intrucat PSD a atacat cu motiune doar asumarea raspunderii guvernului pe reducerea cu 25% a salariilor bugetarilor.

Social-democratii au anuntat contestarea reducerii pensiilor la Curtea Constitutionala, insa dat fiind impasul in care aceasta institutie se afla, dar si proximitatea vacantei judecatoresti, sunt putine sanse ca veniturile pensionarilor sa mai poata fi salvate.

In coalitia guvernamentala au aparut insa tot mai multe voci care anunta o remaniere a executivului si trecerea la o formula de opt ministere, dintre care democrat-liberalilor sa le revina cinci. Remanierea ar putea fi cuplata si cu o anuntata restructurare a aparatului birocratic, atat la nivelul ministerelor, cat si la cel local, readusa in discutie de presedintele Basescu la intalnirea cu parlamentarii PDL de la Snagov.

Termenul anuntat de sursele guvernamentale pentru punerea in practica a masurilor ar fi "cel mult doua saptamani dupa motiune", care se suprapune cu inceperea perioadei de vacanta estivala.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pdl,
basescu,
motiune de cenzura,
/actualitate/politic/repede-pana-la-vacanta-6407775
6407775
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.