Ministerul lui Leonard Orban, noul măr al discordiei politice

Autor: Mihai Mitrica Postat la 18 septembrie 2011 39 afişări

Primele zile ale săptămânii se anunţă şi cele mai fierbinţi, după ce coaliţia de guvernare a decis că nu va solicita un nou vot de învestitură pentru formula guvernamentală care cuprinde nou-înfiinţatul Minister al Fondurilor Europene, condus de Leonard Orban.

Opoziţia, care în urmă cu patru ani a făcut exact acelaşi lucru după eliminarea miniştrilor democraţi din guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu, a ameninţat că nu va aproba noua formulă, considerând că se încalcă astfel Constituţia.

Restructurarea Guvernului presupune, conform Constituţiei, "aprobarea Parlamentului", însă precedentul din 2007 a făcut ca această aprobare să fie în urma unui vot cu majoritate simplă, nu a unui vot de învestitură. Cum actuala coaliţie deţine teoretic majoritatea simplă în plenul celor două camere (neluând în calcul un absenteism inopinat), votul pentru noua formulă de guvern se anunţă o formalitate, presărată, fireşte, cu luările de poziţie acide ale opoziţiei.

Încă nu este clar dacă preluarea de către Orban a acestui portofoliu va reuşi să liniştească valurile stârnite de oficialii europeni în ce priveşte administrarea de către România a fondurilor comunitare, dar este evident că actuala coaliţie reuşeşte să aşeze sub un paratrăsnet apolitic un domeniu atât de sensibil şi plin de susceptibilităţi, exact în perioada organizării depozitelor de muniţie electorală pentru alegerile din 2012.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/ministerul-lui-leonard-orban-noul-mar-al-discordiei-politice-8768110
8768110
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.